Hoe zorg je voor jezelf als je partner of dierbare verslaafd is?

Het is voor ons allemaal belangrijk om goed voor onszelf te zorgen. We houden bijvoorbeeld rekening met onze voeding, beweging en onze mentale gezondheid. Maar wat doe je, als je dierbare of partner een verslaving heeft?

Het is tenslotte niet makkelijk om je naaste op zo’n manier te zien. En vergeet niet, dat jullie band onder spanning kan komen te staan. Natuurlijk wil je er voor die persoon zijn. Maar juist in deze situatie is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hier lees je meer daarover.

Hulp zoeken kan fijn zijn

Het gaat vaak over professionele hulp als er wordt gesproken over een verslaving. Iemand die verslaafd is kan hulp krijgen in klinieken voor afkicken. In deze klinieken kan een verslaafde zich vrijwillig laten opnemen en gebruikmaken van verschillende programma’s. Is er alleen hulp voor verslaafden? Nee, dat is er ook voor jou als partner of naaste.

Een verslaving kan ook veel impact hebben op de omgeving van de verlaafde. Want naast dat je je veel zorgen maakt, is ook de omgang met elkaar niet makkelijk. Iemand die verslaafd is kan bijvoorbeeld agressief zijn, liegen of manipuleren.

Daarnaast kan diegene ook geldproblemen hebben, wat invloed heeft op jou. En juist dit kan gevolgen voor jou hebben. Maar met professionele hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog, krijg je een luisterend oor, steun en kun je hulpgroepen bezoeken met andere lotgenoten. Die erkenning kan erg fijn zijn.

Geef aan wat de gevolgen zijn

Je wilt niets liever dan je partner of dierbare helpen bij de verslaving. Zeker als diegene zich rot voelt. Het is logisch dat je helpt, maar het kan wel negatieve gevolgen hebben voor de verslaving. Want het is voor de verslaafde zelf gemakkelijk als iemand anders de problemen oplost. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij helemaal niet van de verslaving af wil.

Probeer daarom je grenzen aan te geven en ook te vertellen wat de gevolgen zijn als hij of zij niet voor herstel gaat. Dat is helemaal niet makkelijk om te doen, maar op deze manier kan diegene wel in gaan zien wat de gevolgen kunnen zijn. Natuurlijk kun je ook hier weer hulp bij vragen. Misschien is er wel iemand in je omgeving die je kan steunen, denk aan een familie- of gezinslid dat dicht bij je staat.

Probeer ook dingen te doen die jij leuk vindt

Een drankverslaving neemt een grote plek in een gezin of een familie. Het kan er zelfs voor zorgen dat de verslaving alle levens overneemt. Probeer dit juist te doorbreken en aan jezelf te denken. Dit kan al beginnen bij dingen doen die jij leuk vindt. Het geeft afleiding en je kunt je even op iets anders focussen. Misschien vind je het wel leuk om te sporten of heb je een creatieve hobby.

Vergeet niet om erover te praten

Samen bereik je meer dan alleen. Door met je omgeving over de verslaving te praten, kun je meer steun en begrip van elkaar krijgen. Daarnaast kun je proberen om samen tot een oplossing te komen; een gesprek voeren of een interventie onder begeleiding.

Gerelateerd