Geld lenen? Hier moet je aan denken!

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het noodzakelijk acht om geld te lenen. Bijna niemand komt hier in het leven onderuit. Denk alleen maar aan het afsluiten van een hypotheek. Bij het kopen van een woning, sluit je vrijwel altijd een lening af. Als het even kan, wordt dit echter vermeden. Geld lenen kost immers geld. Er zijn echter ook genoeg legitieme redenen waarom geld lenen vrijwel de enige oplossing is. 

Toch moet er niet al te licht over worden nagedacht. Geld lenen kost geld. Daarom moet je goed uitzoeken waar en óf je moet lenen. In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen. 

Is het echt nodig? 

Voordat je überhaupt geld gaat lenen is dit de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Want is het echt nodig? Zie geld lenen nooit als de makkelijkste weg. Als een bepaalde aankoop niet direct noodzakelijk is, dan is het veel beter (en goedkoper) om hiervoor te sparen. Als je kiest voor gemak, dan zit hier in de meeste gevallen een veel te hoge prijs aan verbonden. Sluit geen lening af omdat je simpelweg een grotere televisie wilt of snel over een tweede auto wil beschikken. In dergelijke gevallen kun je beter sparen. 

Als het écht niet anders kan, dan is dit een legitieme reden om er toch voor te kiezen om geld te lenen. Bijvoorbeeld omdat het huis gebreken vertoont die echt heel snel verholpen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage door een kapot dak. Als je op dat moment net al een grote uitgave hebt gedaan en de spaarrekening zo goed als leeg is, dan heb je weinig andere keus dan toch te lenen. 

Leen echter alleen als je zeker weet dat je het terug kunt betalen. Gelukkig wordt dit door alle aanbieders ook van tevoren gecheckt. Zo kun je niet in onverwachte financiële problemen terecht komen. 

Aanbieders vergelijken 

Wanneer je gaat lenen, zal je direct merken dat er enorm veel verschillende aanbieders zijn. Grote en kleine aanbieders die met allemaal grote reclameteksten strooien. Lenen kost altijd geld, maar je kunt wel voordeliger uit zijn door de aanbieders met elkaar te vergelijken. Deze willen nog wel eens concurreren met andere rentetarieven, looptijden en andere algemene voorwaarden. Het is altijd goed om deze zaken nog eens naast elkaar neer te leggen. Op die manier weet je zeker dat je de voordeligste lening afsluit. 

Let op: lijkt een bepaalde aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan is dit vaak ook het geval. Controleer daarom goed of alles wel zo betrouwbaar is en of er niet een aantal kleine lettertjes in het contract staan verborgen. 

Kortste looptijd 

Als je dan toch moet lenen, dan is het wel zo belangrijk dat je deze zo snel mogelijk aflost. Bij het afsluiten van een persoonlijke lening zit je doorgaans aan een looptijd vast. Je kunt dus niet vroegtijdig aflossen. Het is verreweg het goedkoopste om deze zo snel mogelijk af te lossen. Hierbij betaal je maandelijks wel meer, maar ben je aan het einde van de rit minder geld kwijt aan de lening. Indien mogelijk is het daarom altijd het beste om voor een lening met de kortste looptijd te kiezen. 

Gerelateerd