Waarom is glasvezel het internet van de toekomst?

Er zijn weinig dingen die wij mensen allemaal zo massaal gebruiken als het internet. Sinds de komst van het internet is het in een korte tijd bizar snel gegroeid tot een netwerk wat over de hele wereld gebruikt wordt, elke dag. Je kunt het bijna niet bedenken of het is níet te vinden op het internet. Tegenwoordig zijn veel zakelijke meetings online, bestel je je boodschappen via het internet en kijk je je favoriete series en films niet in een bioscoop, maar via een online streamingsdienst. Goed, het internet is dus snel aan het ontwikkelen. Maar wat is eigenlijk de snelste manier om van internet gebruik te maken? Het snelste internet van het moment is glasvezel, en in dit artikel vertellen we je waarom veel experts denken dat glasvezel te toekomst is.

Verschillende soorten internet

Internet gebruiken we allemaal, maar niet allemaal in dezelfde vorm. Vroeger bestond er enkel en alleen nog bekabeld internet, maar tegenwoordig zijn er door nieuwe technologieën veel meer soorten internet bijgekomen. Zo bestaat er dus ook glasvezel, wat de snelste bron van internet op het moment is. Om te weten hoe snel het internet is wat jij gebruikt, zou je gebruik kunnen maken van een speedtest.

Matrix movie still

Glasvezel uitgelegd

Laten we het eerst even hebben over wat glasvezel precies is, en waarom het in korte tijd zo populair is geworden. Met internet via glasvezel wordt internet niet getransporteerd via een telefoon- of televisiekabel, maar door een aparte verbinding die enkel is ontworpen voor het transporteren van internet. Glasvezel werkt met een lichtsignaal in plaats van een elektrisch signaal, waardoor het zelfs op kilometers afstand goed kan blijven werken. Glasvezel lijkt dus een super alternatief, alleen is er een groot nadeel: om glasvezel beschikbaar te maken in heel Nederland, zullen er veel straten opengebroken moeten worden. Omdat veel mensen op het moment best tevreden zijn met hun huidige internetprovider, is er niet heel veel animo voor buurtbewoners om de straten in hun wijk open te leggen, omdat het heel veel geld kost.

Op adres

Wanneer je gebruik maakt van glasvezel, heb je supersnel internet op een vast adres. Het is dus aan te raden wanneer je veel thuis bent of simpelweg snel internet nodig hebt omdat je thuis werkt of je favoriete series in de best mogelijke kwaliteit wil kijken. Via een postcodecheck kun je kijken of glasvezel ook in jouw buurt beschikbaar is. Glasvezel wordt aangelegd onder de grond of het asfalt, en daarvoor moeten de wegen opengebroken worden. De gemeente gaat hierover en per gemeente verschilt of, en waar, ze dit willen doen.

Nog sneller

Ondanks alle voordelen en de populariteit van glasvezel speculeren experts over een eventuele nóg snellere vorm van internet. Tot op heden is die er nog niet, maar het zou heel goed kunnen dat die er in de toekomst wel gaat komen. Zo zou het goed kunnen dat mensen in de toekomst meer gaan bellen via internet, zoals met Hosted VolP. Momenteel is daar echter nog geen sprake van. Dat betekent dat je voor het snelste internet nog gewoon gebruik maakt van glasvezel om je favoriete series te kunnen kijken op je laptop of telefoon.

Gerelateerd