7 Tips bij het kopen van een Oldtimer 

Zwaaiende mensen en veel duimpjes wanneer jij over de weg scheurt. Want met een oldtimer trek je altijd veel bekijks. Wil je een oldtimer aanschaffen? Let dan goed op deze tips. 

Tip 1: Een oldtimer die voldoet aan je wensen 

Je loopt niet zomaar een winkel binnen en kiest een oldtimer. Het leuke van een oldtimer is dat ze vaak moeilijk te krijgen zijn. Zo zal je dus flink research moeten doen voor een bepaald model. Bij deze research valt je oog misschien wel op een ander leuk model. Door veel verschillende modellen te zien en merken te ontdekken leer je wat voor oldtimer er bij jou gaat passen. 

Tip 2: Wat kost een oldtimer? 

Het is niet zo één, twee, drie te zeggen hoeveel een oldtimer kost. Ze verschillen van prijs in onderhoud. Dit heeft eerst al te maken met de hoeveelheid die er nog van rondrijden. Zo zie je nog regelmatig VW T3’s rondrijden, maar heb je weleens een soort gelijk model de Mercedes Benz 100 gezien? Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de wegenbelasting en de aparte oldtimers verzekering die er bij een oldtimer komt kijken. 

Tip 3: Dealer of liefhebber? 

Er zijn tal van mogelijkheden om een oldtimer aan te schaffen. Zo zijn er veel oldtimer dealers die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld een bepaald merk of model. Maar ook kan je gaan voor een liefhebber die er jaar na jaar goede zorg aan heeft gehad. Wij kiezen het liefst voor het tweede. Dit omdat je weet dat ze jarenlang goed zijn onderhouden. Daarnaast betaal je bij een dealer vaak een stuk meer, dan bij particuliere aanschaf. 

Tip 4: Mankementen ontdekken 

Het kan zijn dat je emoties de overhand nemen wanneer je een oldtimer wil aanschaffen. Je bent volledig verliefd geworden op die Porsche 911, en wil hem gewoon hebben. Dit is echter het moment om nog even tot 10 te tellen. Een autoverkoper is verplicht om je de mankementen en gebreken te geven van de oldtimer. Maar wil je echt 100% zeker zijn dat is de koper verplicht om een onafhankelijke aankoopkeuring te laten doen. Jij betaald voor deze kosten, maar je weet zeker dat er goed naar gekeken is voordat je hem mee naar huis neemt. 

Tip 5: Onderhoudsboekjes en kilometerstand

Wist je dat je liever een hoge kilometerstand stand ziet bij een oldtimer, dan één met een extreem lage. Op deze manier weet je hoelang de auto heeft stil gestaan. Van stilstand komt achteruitstand. Daarnaast is een onderhoudsboekje dat je 100% kan verifiëren ontzettend fijn om erbij te hebben. Kan een verkoper geen onderhoudsgegevens laten zien, of doet hij hier moeilijk over? Dan is het goed om nog even verder te kijken. Of je hebt tenminste een goede onderhandelingspositie. 

Extra tip: Onderhandel 

Bij een oldtimer is er geen vaste prijs. De prijs wordt bepaald door de markt. Wanneer er 100 van dezelfde op marktplaats staan voor een lagere prijs heb je een goede positie om te onderhandelen. Ook wanneer er geen meer van te krijgen is, dan is jouw onderhandelingspositie nog steeds gunstig. De onderdelen zullen schaars zijn. Dit is zeker iets om mee te nemen wanneer je een oldtimer gaat aanschaffen. 

Gerelateerd