Douche ik te vaak? 

Kan je te vaak douchen? Dit is een goede vraag die met de gasprijzen van nu steeds vaker wordt gesteld. Wij zochten het voor je uit. 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het helemaal niet nodig is om een paar keer per dag te gaan douchen. Het is volgens veel onderzoekers zelfs beter om maar één of twee keer per week te douchen. Minder douchen betekend niet besparen op luxe en comfort. Bij de Sanitairwinkel.nl kan jij een badkamer in samenstellen die helemaal is afgestemd op jouw wensen. Van tegels tot een mooie waterbesparende douchekop. 

Wat zijn de effecten van te vaak douchen? 

Het kan heel goed dat jij dagelijks onder de douch staat. Meer dan 70% van de Nederlanders staat namelijk één keer per dag onder de douche. Maar wat zijn daar eigenlijk de gevolgen van?

1.    Vet haar 

Bij het douchen gebruik je meestal shampoo of douchegel. Wanneer je shampoo voor je haar gebruikt iedere keer dat je doucht zorg je ervoor dat je haar sneller vet wordt. Want je haar raakt eraan gewend dat je vaak doucht. Hierdoor produceert het iedere dag opnieuw talg, je haar wordt dus een stuk vetter dan wanneer jij één keer in de paar dagen doucht. Je zal het wel eerst weer moeten afbouwen. 

2.    Meer vocht in je badkamer

Meer douchen zorgt natuurlijk ook voor veel meer vocht in de badkamer. Dit kan dan weer zorgen voor schimmel wanneer je niet goed ventileert bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je niet de juiste douchecabine hebt. Een douchewand voorkomt dat water tijdens het douchen in de badkamer stroomt. Dit zorgt er dus ook gelijk voor dat je minder rot krijgt in je badkamer.  

3.    Een droge huid 

We hadden het ook al eventjes over douchegel. Het is logisch dat je lekker wil ruiken en in zeep zit altijd een bepaalde geur. Maar zeep zorgt er ook voor dat je huid uitdroogt. Net als warm water. Je huid kan hierdoor uitdrogen waardoor het minder goed beschermd is tegen bacteriën. Je loopt dus sneller kwaaltjes op aan je huid. 

4.    Klachten van eczeem nemen toe 

Warm water zorgt ervoor dat je meer last van eczeem krijgt. Het is daarom ook dat veel dermatologen tegen mensen met eczeem vertellen dat ze minder warm mogen douchen. Het liefst zelfs zo kort mogelijk en koud afspoelen is het beste om het eczeem tegen te gaan. 

5.    Geen natuurlijke oliën  

Jij wast iedere dag je huid opnieuw en opnieuw. Hierdoor krijgt jouw huid niet de tijd om natuurlijke olie aan te maken als beschermlaag. De bovenste laag van je huid is hierdoor minder goed beschermd tegen bijvoorbeeld de zon. Hierdoor kan het zijn dat je veel sneller verbrand dan andere mensen. Maar ook kan je veel sneller bultjes en puistjes krijgen. 

Het blijkt dus dat je best wat vaker een dagje minder kan douchen. Maar toch wordt er wel geadviseerd om je te wassen. Dit zodat je vieze geurtjes en zweet een beetje van je huid kan afspoelen. Ook wanneer je vaak sport is het niet erg om na het sporten te douchen. Maar liever koud dan warm is dan het advies. 

Gerelateerd