a flat screen tv mounted on wall over a wooden console
Photo by yair elgazar on Pexels.com

DIY: Televisie aan de muur bevestigen

Een televisie aan de muur bevordert het kijkplezier. Je kunt de televisie op een natuurlijke ooghoogte hangen en als je gebruik maakt van een beugel kun je de televisie ook nog van de muur afhalen om vanuit verschillende hoeken televisie te kijken. De televisie aan de muur bevestigen is een simpele klus die maximaal een uur van je tijd vraagt.

Materialen verzamelen

Om de televisie goed aan de muur te bevestigen, heb je verschillend gereedschap nodig. Het start natuurlijk met een beugel. Daarnaast heb je een schroefboormachine nodig, verschillende muurpluggen, schroeven, een waterpas en een potlood.

Hoogte bepalen

De juiste hoogte bepalen is een cruciaal onderdeel van het ophangen van een televisie. Als de gaten eenmaal in de muur zitten, wil je geen spijt hebben. Neem daarom de tijd voor deze stap en schakel hulp in van iemand in je omgeving, zo gaat het veel sneller.

Er is geen standaard ideale hoogte voor een televisie, omdat dit voor iedereen persoonlijk is. Hoe bepaal je dan de hoogte? Door de televisie als eerste op te meten. Vervolgens deel je de televisie op in 3 delen. Stel dat jij een televisie hebt van 90 centimeter hoog, dan moeten de bovenste 30 centimeter op ooghoogte zitten. Laat dus iemand op de bank zitten en bepaal vervolgens samen de hoogte. Teken de hoogte licht af met een potlood. Zo weet je zeker dat er geen nekklachten zullen ontstaan tijdens het televisie kijken.

Frame aan de televisie bevestigen

Een televisiebeugel bestaat uit twee delen. Een deel wat je aan de muur bevestigt en een deel wat je aan de televisie bevestigt. Start altijd met het frame wat aan de televisie wordt bevestigd. Leg hiervoor de televisie met het scherm op een zachte, rechte ondergrond en bevestig het frame aan de televisie met de geleverde schroefjes en boutjes.

Frame aan de muur

Teken vier punten op de muur waar je het frame wilt ophangen. Als je stippen op de muur getekend hebt, kun je de televisie nogmaals ervoor houden. Waarbij je het bevestigde frame op de vier punten plaatst. Klopt de hoogte nog steeds met wat je eerder gemeten had? Als dit het geval is, kun je met een schroefboormachine vier gaten in de muur boren. Vergeet niet om tussentijds te kijken of je recht geboord hebt met een waterpas. In de gaten bevestig je vier muurpluggen. Vervolgens bevestig je het frame aan de muur met de speciale schroeven en schroefboormachine.

Televisie aan de muur

Als laatste bevestig je de televisie aan het frame. Dit doe je liefst met twee personen, zodat een persoon de televisie kan vasthouden terwijl de ander kijkt of hij recht hangt. De frames klikken in elkaar. Je televisie is nu klaar om gebruikt te worden.

Gerelateerd