man carrying barbel
Photo by Victor Freitas on Pexels.com

4 belangrijke dingen om te doen na het sporten

Sporten is heel belangrijk voor je lichaam, want het is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid! Even een wandeling maken of een tochtje op de fiets is altijd goed, maar als je kiest voor een langere en intensieve work-out is er meer zorgvuldigheid nodig. Zo is het extra belangrijk om ook na het sporten goed op je lichaam te letten. Alleen zo kun je voorkomen dat je last krijgt van spierpijn of andere klachten. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje:

Drink voldoende

Water drinken is van essentieel belang voor het menselijk lichaam. Zonder water kan men hooguit enkele dagen tot een week overleven. Als je echter regelmatig intensief sport, zal je het niet zo lang volhouden zonder water. Op de eerste plaats verlies je tijdens een stevige work-out het nodige vocht. Zou je dus niet voldoende hydrateren, dan krijg je mogelijk te maken met uitdrogingsverschijnselen. Voor iedere 15 minuten sporten, heb je tussen de 150 en de 250 milliliter extra vocht nodig. 

Doe een cooling down 

Net als een goede warming up is een cooling down belangrijk voor je spieren. Door de work-out worden de spieren letterlijk warm. Als je meteen zou stoppen na het intensiefste onderdeel, koelen je spieren te snel af. Hierdoor krijg je gegarandeerd spierpijn. Doe je een cooling down, dan koelen je spieren geleidelijk af. Dit kun je eigenlijk makkelijk doen door je oefening op een lager tempo af te bouwen of door je benen en armen goed te stretchen met een paar rek en mobiliteitsoefeningen. Je zult zien dat je spieren meer ontspannen en flexibel blijven. 

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw. Tijdens een work-out wordt spierweefsel afgebroken. Eiwitten zijn noodzakelijk om dit weefsel weer te herstellen. Eiwitten bevatten namelijk aminozuren en die zijn dus essentieel voor het spierherstel. Eiwitten vind je vooral in kip, vis, eieren en zuivelproducten. Train je vaak je spieren voor spiergroei of toename in kracht? Neem dan voldoende eiwitten bij alle maaltijden en neem zelfs een pre-workout voordat je aan je training begint. Zo haal je het maximale uit elke training en rustmoment! 

Neem een warme douche na het sporten

Douchen of badderen doe je natuurlijk voor de frisheid na elke sportsessie. Douchen doe je echter niet alleen voor comfort. Door te douchen zorg je ervoor dat vuil zweet van je huid verdwijnt. Tijdens het zweten, komen er bacteriën en vuiltjes vrij en die wil je natuurlijk niet op je lichaam houden. Daarnaast zorgt een warme douche ervoor dat je spieren zich beter kunnen ontspannen. Zo kun je dus ook spierpijn voorkomen.

Gerelateerd