man carrying barbel
Photo by Victor Freitas on Pexels.com

4 belangrijke dingen om te doen na het sporten

Sporten is heel belangrijk voor je lichaam, want het is goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid! Even een wandeling maken of een tochtje op de fiets is altijd goed, maar als je kiest voor een langere en intensieve work-out is er meer zorgvuldigheid nodig. Zo is het extra belangrijk om ook na het sporten goed op je lichaam te letten. Alleen zo kun je voorkomen dat je last krijgt van spierpijn of andere klachten. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje:

Drink voldoende

Water drinken is van essentieel belang voor het menselijk lichaam. Zonder water kan men hooguit enkele dagen tot een week overleven. Als je echter regelmatig intensief sport, zal je het niet zo lang volhouden zonder water. Op de eerste plaats verlies je tijdens een stevige work-out het nodige vocht. Zou je dus niet voldoende hydrateren, dan krijg je mogelijk te maken met uitdrogingsverschijnselen. Voor iedere 15 minuten sporten, heb je tussen de 150 en de 250 milliliter extra vocht nodig. 

Doe een cooling down 

Net als een goede warming up is een cooling down belangrijk voor je spieren. Door de work-out worden de spieren letterlijk warm. Als je meteen zou stoppen na het intensiefste onderdeel, koelen je spieren te snel af. Hierdoor krijg je gegarandeerd spierpijn. Doe je een cooling down, dan koelen je spieren geleidelijk af. Dit kun je eigenlijk makkelijk doen door je oefening op een lager tempo af te bouwen of door je benen en armen goed te stretchen met een paar rek en mobiliteitsoefeningen. Je zult zien dat je spieren meer ontspannen en flexibel blijven. 

Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw. Tijdens een work-out wordt spierweefsel afgebroken. Eiwitten zijn noodzakelijk om dit weefsel weer te herstellen. Eiwitten bevatten namelijk aminozuren en die zijn dus essentieel voor het spierherstel. Eiwitten vind je vooral in kip, vis, eieren en zuivelproducten. Train je vaak je spieren voor spiergroei of toename in kracht? Neem dan voldoende eiwitten bij alle maaltijden en neem zelfs een whey protein voordat je aan je training begint. Zo haal je het maximale uit elke training en rustmoment! 

Douche na het sporten

Het is gebruikelijk dat je na het sporten onder de douche stapt. Douche is niet alleen bedoeld voor comfort, maar het zorgt er ook voor dat vuil van je huid verdwijnt. Tijdens het zweten komen er bacteriën en vuiltjes vrij. Na het sporten kun je kiezen voor een warme of een koude douche. Ieder heeft zijn eigen voordelen.

 

Warme douche

De meeste mensen zullen na het sporten onder een warme douche stappen. Een warme douche is natuurlijk relax. Een warme douche zorgt er voor dat je spierenen ontspannen na het sporten. Dit zorgt er logischerwijze dan ook voor dat jij je meer ontspannen voelt na het sporten. Daarbij verbetert een warme douche je flexibiliteit. De warmte zorgt er namelijk voor dat zowel je spieren als je gewrichten soepel blijven.

Koude douche

Koud douche, of in een koud bad stappen na een intensieve work-out, zal waarschijnlijk niet onbekend voor je klinken. Zoals je misschien weet stappen veel top sporters na het sporten in een koud bad. Dit kan namelijk de kans op ontstekingen verminderen. De bloedvaten zullen namelijk vernauwen waardoor zwellingen verminderen. Daarbij kan spierpijn ook voorkomen worden met een koude douche. De kou zorgt er namelijk voor dat de bloedstroom vertraagt wordt. Dit helpt bij het herstellen van de spieren.

Contrastdouche

Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie van warm en koud te kiezen, tijdens het douche. Dit wordt ook wel contrastdouche genoemd. Je zou kunnen beginnen met een warme douche om er zo voor te zorgen dat je spieren ontspannen. Daarna kun je geleidelijk de temperatuur aanpassen naar koud, om zo de kans op ontstekingen te verminderen en voor de stimulatie van je bloedcirculatie.

Luister in ieder geval altijd naar je lichaam. Experimenteer en misschien kom je er wel achter dat een koude douche totaal niet bij jou past. Dat is niet erg. Kies altijd een methode die past bij jouw specifieke behoeftes.

Gerelateerd