person in brown shorts watering the plants
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Handig – wat moet je weten als je een overkapping wil maken voor in je tuin?

Je hebt een tuin waar je de ruimte hebt om lekker buiten te kunnen zitten. Maar elke keer dat je van plan bent om naar buiten te gaan regent het of heb je last van een brandende zon. Met een tuinoverkapping heb je daar geen last van, want dan zit je mooi beschermd voor zowel de regen als de felle zon. Wat is eigenlijk een overkapping, en hoe kun je er een in je tuin bouwen?

Wat is een overkapping voor in je tuin?

Een overkapping voor in je tuin is een soort afdakje waar je onder kan gaan zitten zonder dat je last hebt van regen of de zon. De eerste beslissing die je moet maken is waar je de overkapping wilt plaatsen. Een overkapping kan vast zitten aan het huis of de schuur, of de ruimte tussen het huis en de schuur overspannen. Een overkapping hoeft overigens niet ergens aan bevestigd te worden. Je kunt ook een op zichzelf staand geraamte bouwen waar je een overkapping op monteert. Het dak wat de overkapping vormt kan schuin aflopen of een puntvorm hebben. Maak het dak van een overkapping nooit vlak, dan kan er regenwater op ophopen. 

Een overkapping met een transparant of een ondoorzichtig dak

Het dak van de overkapping kan ondoorzichtig zijn of juist transparant. Een ondoorzichtige overkapping heeft als voordeel dat je afgeschermd zit voor zowel de regen als de felle zon. Maar in de winter wil je misschien juist buiten zitten en is het prettig als de zon door de overkapping heen kan schijnen. Je kunt dat eenvoudig oplossen door een zonwering te monteren in je overkapping. Die kun je dan eenvoudig uitschuiven of rollen als je last krijgt van de zon. 

Moet je een bouwvergunning hebben als je een overkapping gaat bouwen?

Als je een overkapping gaat bouwen kan het zijn dat je daarvoor een bouwvergunning moet aanvragen. Of je een bouwvergunning moet aanvragen hangt af van wat je precies wilt gaan bouwen, hoe groot en hoog het wordt en wat de afstand van de constructie is tot het hoofdgebouw op je erf. In de meeste situaties mag je bijvoorbeeld tot 4 meter achter je huis iets bouwen zonder dat je daar een bouwvergunning voor nodig hebt. Je kunt dus het beste eerst informeren bij je gemeente of je voor de geplande overkapping een bouwvergunning moet aanvragen. 

Waar moet je op letten als je een overkapping gaat maken?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een overkapping gaat maken. Allereerst moet je genoeg ruimte hebben, en moeten de ondergrond of de gebouwen waaraan je de overkapping wilt bevestigen stevig genoeg zijn om de constructie te dragen. De overkapping moet een aflopende hoek van minimaal 15 graden hebben. Bij een kleinere hoek is de kans groot dat sneeuw of regen zich ophoopt op je overkapping waardoor deze kan doorzakken. Wat je ook wilt voorkomen is de vorming van vocht in je overkapping. Door condens kunnen waterdruppels ontstaan aan de onderzijde van de overkapping. Je denkt dan dat je droog zit voor de regen, maar door het condenswater wat naar beneden valt zit je dan toch in de drup. Dat kun je voorkomen door bij een transparante overkapping voor glas te kiezen met een hoge isolerende waarde, dan heb je veel minder last van condens.   

Gerelateerd