Zelf een konijnenhok maken: zo doe je het 

Pluisje, Snuffie, Nijntje of Flappy? Niets is zo leuk dan een gezellig konijn als huisdier. Maar wie een konijn wilt, moet ook rekening houden met een goed hok. Wil jij zelf aan de slag met een konijnenhok voor jouw nieuwe geliefde knaagdier? In deze blog vertellen we jou hoe je dat precies doet. Lees je mee? 

Zelf een konijnenhok maken? Dat kan dus prima. Laten eerst eens even kijken waar een konijnenhok precies aan moet voldoen. Allereerst moet een konijnenhok per konijn minimaal 100 centimeter lang zijn. Ook moet het hok minimaal 60 centimeter breed zijn en 60 centimeter hoog. Groter mag natuurlijk altijd. Wat ook belangrijk is, is dat er een nachthok is voor het konijn en een open gedeelte. Zodat het konijn ’s nachts veilig is, maar ook overdag beschutting kan zoeken als het dier daar behoefte aan heeft. 

Let op: soms denken mensen dat een kippenhok een prima optie is voor een konijnenhok. Maar houdt er rekening mee dat een dat een kip andere behoeftes heeft dan een konijn. Let er dus op of je een kippenhok nog moet aanpassen voor het konijn of visa versa. 

Hoe bouw je een konijnhok?  

Een klein paleisje voor je konijn is dus heel gezellig. Maar moet dus wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is van belang, omdat konijnen bepaalde standaarden hebben als het neerkomt op. Hun eigen plekje. Zo zijn ze in de nacht meer actief. Maar ze vinden het ook fijn om op hun achterpoten te kunnen staan. Die ruimte moet je ze dan wel kunnen bieden. 

Checklist voor een konijnenhok:   

  • Het konijnenhok heeft minimaal 2 kamers 
  • De hoogte van het hok – per verdieping – is minimaal 1,5 keer zo hoog als de lengte van het konijn dat er straks komt wonen
  • Je gebruikt stevig materiaal en het hok is knaagbestendig 
  • Er is genoeg ruimte om te rennen 
  • Er is zowel een warme zijde als een schaduwzijde in het konijnenhok aanwezig 
  • De openingen om doorheen te hupsen zijn groot genoeg 

Konijnenhok op basis van pallets

Als we het hebben over een konijnhok dat erg stevig is en makkelijk te maken is, dan kom je al snel uit op een konijnenhok van pallets. Het materiaal kan goed buiten staan en je konijn knabbelt er niet snel doorheen. Je gebruikt het pallethout dat minimaal 1 centimeter dik is. Dit gebruik je voor zowel het dak als de bodem. Ook de zij- en tussenwanden kun je hiervoor gebruikt. Voor het dak kun je een golfplaat gebruiken. Ook een metalen plaat of betonplex moet je op je lijstje zetten. Vergeet kippengaas niet en roestvrijstalen scharnieren. 

Nu je alles in huis hebt, is het belangrijk dat je een goede bouwtekening vindt om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Bekijk bijvoorbeeld deze video voor het maken van een konijnhok van pallets. Houd er ook rekening mee dat de voorkant van het konijnenhok hoger is dan de achterkant. Zo kan de regen er goed vanaf lopen en zit jouw geliefde knaagdier lekker droog! 

Gerelateerd