Wat te doen als je last hebt van geluidsoverlast?

Misschien herken je het wel: zit je lekker met opgetrokken benen onder een dekentje op de bank, wil je Netflix inschakelen maar word je afgeleid door het harde gedreun van de muziek van de buren. Je kunt ze een appje sturen om te vragen of het wat zachter zou mogen, maar na een tijdje begint het hele riedeltje weer opnieuw. Als dat vaker gebeurt en het plezier van je woning erdoor belemmerd wordt, dan is er zeker sprake van overmatig geluidsoverlast. Wat kun je in dit geval het beste doen? Wij geven tips.

Geluid meten

Om je standpunt te onderbouwen helpt het om het geluid van de buren te meten zodat je aan kunt tonen dat er wel degelijk sprake is van overmatig hard geluid. Als je kunt aantonen hoe hoeveel dB (decibel) de overlast was, heb je gelijk meer poten om op te staan. Bij zware overlast kun je een geluidsmeting laten uitvoeren om de daadwerkelijke overlast te kunnen aantonen.

Gesprek aangaan

Niemand vindt het leuk om gezien te worden als iemand die zeurt. Als het even ka, blijven wij altijd de vriendelijk lachende buurman of -vrouw. Toch is het soms nodig om een probleem aan te kaarten zodat het opgelost kan worden. Probeer op een strenge doch vriendelijke manier het gesprek aan te gaan met de persoon die verantwoordelijk is voor de overlast. Wie weet komen jullie er na een gesprek samen wel uit.  

men's blue collared top near silver MacBook

Buurtbemiddelaar

Anno 2022 zijn er talloze mediation experts die zich als buurtbemiddelaar vrijwillig inzetten voor het welzijn in de buurt. Vaak gaat het dan om situaties met betrekking tot geluidsoverlast. Heb je zoveel last van het geluid van de buren, en lijkt zelfs een gesprek met ze niet te helpen? Dan kun je een buurtbemiddelaar inschakelen. Deze mensen zijn getraind om conflicten als deze kosteloos op te kunnen lossen.

Oortjes

Je hebt er waarschijnlijk al aan gedacht, maar het aanschaffen van oortjes kan een hoop helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het ene oortje is de andere niet, dus waar de één ervoor zorgt dat het geluid alleen een beetje gedempt wordt, gaat de ander al het geluid tegen en werkt heel geluiddempend. Als dit kan werken voor jou, overweeg dan eens te investeren in oortjes van goede kwaliteit. Dat zou in ieder geval al kunnen bijdragen aan een goede nachtrust.  

Gerelateerd