man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt
Photo by Kraken Images on Pexels.com

Vier financiële zaken die je moet regelen als zzp’er

Van plan om voor jezelf te beginnen? Dan is dit natuurlijk enorm spannend. Er komt dan ook veel bij kijken. Vooral op financieel vlak. Het zal je nog verbazen hoeveel er voor je geregeld wordt als je in loondienst werkt. Zodra je je eigen onderneming start, valt dit allemaal geheel voor eigen rekening. Bereid je dan ook voor op veel papierwerk. Dit zijn in elk geval de vier belangrijkste financiële zaken die je geregeld moet hebben als zzp’er.

1.      Houd je administratie bij

Normaal gesproken wordt de administratie van een bedrijf gedaan door mensen die boven je staan. Nu ben jij degene die hier verantwoordelijk voor is. Weet waarom welke stukken je moet bewaren en aan welke regels de administratie moet voldoen. Dit kun je allemaal teruglezen op de website van de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om de administratie geheel zelf bij te houden, maar je kunt dit ook (deels) uit handen geven. Wel is het belangrijk dat je altijd toegang hebt tot de administratie en ook weet wat hierin staat. Zo kom je nooit voor financiële verrassingen te staan.

2.      Mogelijke aftrekposten

Het kan fiscaal heel aantrekkelijk zijn om meerdere aftrekposten te hebben. Kies je bijvoorbeeld voor een iPhone 14 Pro met zakelijk abonnement? Dan mag je hiervan niet alleen het verbruik, maar ook de aanschaf en de btw aftrekken! Zo betaal je veel minder geld. Als je veel zakelijk belt, kan het dan ook financieel een stuk aantrekkelijker zijn om voor zakelijk bellen te kiezen.

Dit is echter slechts één voorbeeld van een mogelijke aftrekpost. Ook het kopen van reclamemateriaal, verbruik van internet, relatiegeschenken, et cetera kunnen afgetrokken worden van de belasting. Goed om hier zicht op te krijgen en op die manier geld te besparen.

3.      Weet welke belastingen je moet betalen

Als je in loondienst bent, gaat dit heel gemakkelijk. Alle mogelijke belastingen die je moet betalen, worden dan al standaard afgetrokken van je loonstrookje. Wat je op je rekening ontvangt, is dan ook echt van jou. Als zzp’er is dit anders. Nu draag je zelf de btw af aan de Belastingdienst en betaal premie voor de Zorgverzekeringswet. Houd er rekening mee dat deze kosten meestal achteraf worden betaald. Daarom is het belangrijk dat je bij elke betaling al direct wat van je omzet reserveert. Zo kom je niet aan het einde van een kwartaal of jaar in de financiële problemen.

4.      Bereid je voor op ziekte, vakanties en arbeidsongeschiktheid

Als zzp’er loop je wel enkele risico’s. Zo word je niet doorbetaald bij ziekte of vakanties. Daarom moet je altijd wel een bedrag reserveren voor dergelijke situaties. Ook moet er rekening worden gehouden met nare scenario’s. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt wordt verklaard? Heb je dan wel alles goed geregeld? Er zijn speciale verzekeringen die zzp’ers af kunnen sluiten, zodat ze toch doorbetaald zullen krijgen als het noodlot toeslaat. Dit is echter wel een extra kostenpost, dus het is aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. 

Gerelateerd