Ontstoken Navel: Wat te doen bij een rode ontstoken navel?

Wist je dat het regelmatig voorkomt dat mensen een rode en ontstoken navel hebben? Vervelend en vooral ook niet prettig. Is het schadelijk? En nog belangrijker: hoe kom je er ook weer vanaf? In deze blog gaan wij het hebben over ontstoken navels. We hopen dan ook dat je iets aan onze tips in deze blog gaat hebben! 

Misschien heb je weleens gehoord dat je navel eigenlijk een litteken is van de navelstreng. Dit komt omdat je als baby voeding krijgt door middel van de navelstreng. Zodra je uit de buik bent is dit niet meer nodig. Maar de vorm van je navel, daar kan je nog weleens last van krijgen. Namelijk doordat er vuil zich ophoopt in je navel of dat je het niet goed kan schoonmaken. Waar vuil zich opstapelt gaan bacteriën zich thuis voelen. Een voedingsbodem voor een ontstoken navel. Met als resultaat dat je een geïrriteerde, rode en vaak jeukende navel krijgt. Maar let op, ook pijn kan een klacht zijn. Een navelpiercing, zoals een ringetje of een staafje, kan deze klachten verergeren. Soms zo erg dat het beter is om de piercing te verwijderen. Een piercing die net is gezet kan ook zorgen voor deze klachten, maar de eerste paar werken hoort het ook nog bij het proces. 

Klachten die horen bij een ontstoken navel

Dit zijn de klachten die horen bij een rode ontstoken navel:

  1. De navel is geïrriteerd
  2. De navel is rood
  3. De navel jeukt 
  4. De navel doet zeer
  5. De navel stinkt 
  6. De navel bloedt 

Haal je een steenachtig bolletje of zwarte massa uit je navel? Dit noemt met een omphalotiths. Het is niet schadelijk, maar het kan wel zorgen voor bijvoorbeeld de klachten. Maar al deze klachten kunnen ook zorgen voor schaamte. Dat is niet gek, maar wel vervelend. Verderop in de blog zullen we je vertellen wat je kunt doen aan een rode en ontstoken navel. En daarmee dus ook aan de geur. 

Allereerst is het goed om te vertellen dat een navel kwetsbaar is. Dat heb je wellicht niet direct door, omdat het een afgesloten plek is. Maar toch kunnen veel infecties hier ontstaan. Naast dat er bacteriën kunnen ontstaan, kan het ook komen doordat je bijvoorbeeld lotion achterlaat in de navel, of dat je een trui of shirt draagt waarbij veel pluisjes in de navel blijven hangen. Dit in combinatie met bijvoorbeeld vocht van de lotion of zeepresten is een makkelijke prooi voor bacteriën. Zeker ook omdat de plek donker is. Maar ook omdat de navel snel warm kan worden, doordat je bijvoorbeeld een broek aan hebt steeds. 

Uit onderzoek van de North Carolina State University heb je gemiddeld zo’n 67 bacteriën in je navel zitten. Hoe vaak je je ook wast! 

Wat zijn de oorzaken van een ontstoken navel?

Nu we weten dat een ontstoken navel heel normaal is, willen we natuurlijk ook weten hoe je eraan komt. We zetten ze voor je op een rijtje.

  1. Zeepresten, zweet en huidcellen die zich ophopen in de navel 
  2. Een navelpiercing kan zorgen voor pijn, zwelling, roodheid en verkleuring van de navel
  3. Vaak je navel aanraken waardoor de kans op een infectie wordt verhoogd 
  4. Slechte hygiëne waardoor micro-organismen kunnen groeien 

Extreme gevallen van een ontstoken navel 

We hebben dus allemaal weleens last van een navel die ontstoken is of alleen geïrriteerd is. Maar er kunnen ook extreme gevallen zijn van een ontstoken navel. Wanneer de ontstoken navel blijft aanhouden is het dan ook heel belangrijk dat je even naar de huisarts gaat. Hij of zij kan je een antibioticazalf voorschrijven of eventueel een krachtig ontsmettingsmiddel. Dit is ook belangrijk wanneer het niet gaat om bacteriën maar om een schimmelinfectie. Nu duurt het wel een tijd voordat je ontstoken navel weer is geheeld. Hier kan soms wel 6 maanden voor staan. Mede doordat er zoveel bacteriën in je navel leven, duurt het wat langer. 

Er kan ook een urachuscyste ontstaan, dit is een holte gevuld met vocht. Hierdoor kan er een zwelling onder de navel ontstaan, als hier een infectie ontstaat kun je flink wat last krijgen van je navel. Zelfs zo erg dat er dan vocht uit je navel komt. Denk aan een ophoping met pus. Dan is een operatieve ingreep nodig om deze holte te verwijderen. 

Hoe kan je een ontstoken navel voorkomen?

Ook dit willen we natuurlijk graag weten. Om een ontstoken navel te voorkomen is het dus belangrijk dat je de drie belangrijkste componenten van een navelontsteking voorkomt. Dat betekent dus donker, warmte en vocht. Vaak ontstaat dit wanneer je bent gaan sporten. Dan kun je zweten en je zweet natuurlijk ook in je navel. Trek daarom elke keer als je gaat sporten een schoon shirt aan. Ben je klaar met bewegen? Stap dan lekker onder de douche. Dit betekent ook dat je elke dag een schoon shirt moet aantrekken, zeker wanneer je bijvoorbeeld veel beweegt voor je werk of als je op de fiets naar je werk gaat. Ook is het belangrijk dat je stoffen draagt die ademen, denk aan katoen of linnen. Natuurlijke stoffen kunnen beter ademen dan synthetische stoffen. Heb je lekker gedoucht en je navel goed schoongemaakt met zeep? Zorg er dan voor dat er geen vocht en zeepresten kunnen achterblijven. Goed droogmaken is hierbij erg belangrijk. Ook als je vervolgens aan de slag gaat met lotion is het beter om dit niet direct in de navel te smeren. 

Een ontstoken navel komt dus bij veel mensen voor. Maar gelukkig is er ook genoeg aan te doen om het te verhelpen en zelfs om te voorkomen. 

Gerelateerd