couple stretching in bed
Photo by Kampus Production on Pexels.com

Wat zijn de voordelen van ’s ochtends vroeg opstaan?

Je hoort er vaak mensen over: kom ’s ochtends vroeg je bed uit, probeer zo snel mogelijk op te staan nadat de wekker gaat. Maar wat zijn hier nu eigenlijk precies de voordelen van? Het zijn er meer dan je misschien denkt! Lees verder en leer.

Hoe lukt vroeg opstaan?

We beginnen met wat tips, met name voor de nachtuilen onder ons: hoe lukt het nu om vroeger op te staan? Het is allereerst een mindset die je moet veranderen. Denk bij het afgaan van de wekker niet aan de comfortabele nachtrust die je achter je moet laten, maar juist aan de nieuwe dag die je te wachten staat. Leg je wekker wat verder van je bed af, zodat je al meteen moet opstaan om ‘m uit te zetten. Dan kun je er maar beter gewoon uit blijven. En trakteer jezelf op een goede kop koffie bij het opstaan! Dat is absoluut een motivator om eruit te gaan. Kies voor een smakelijk bakje, precies zoals jij lekker vindt. Pak uit met een cappuccino bijvoorbeeld. Of denk aan een goed merk, zoals Starbucks koffie. Nu nog een goed ontbijt erbij, en de dag kan beginnen.

Haal alles uit je dag

Of je nu laat naar bed gaat of vroeg opstaat: gemiddeld gezien beleven mensen een dag die ongeveer even lang is. Maar als je tot laat opblijft, is de kans groter dat je de laatste uren onderuitgezakt op de bank doorbrengt. Als je vroeg opstaat, haal je juist meer uit je dag. Je begint vaak namelijk met iets actiefs, waar dus ook meer tijd voor is. En dat voelt goed.

Me-time voor je werkdag

Hoe eerder je opstaat, hoe meer me-time je hebt voordat je start met je werkdag. Je kunt die tijd benutten op jouw manier. Ga bijvoorbeeld sporten, om meteen een perfecte kickstart te beleven. Maar je kunt het ook wat rustiger aan doen, door een mooie wandeling te maken – terwijl je kijkt naar de zon die opkomt en de wereld die langzaam ontwaakt. Of pak er een goed boek bij, waar je lekker in gaat lezen. Mediteren is tevens een goed idee. Waar je ook voor kiest, je hebt het gevoel dat de dag helemaal van jou is. Je hoeft je niet direct op je werk of andere to do’s van je dag te storten. En zo blijf je dichter bij jezelf.

Beter functioneren

Juist omdat je ’s ochtends het meest actief bent, functioneer je beter. Las bijvoorbeeld een creatief momentje in, waarin je gaat tekenen of je hersenen op een andere manier laat kraken. Misschien ontstaan er wel geniale ideeën.

Spits vermijden

Wat ook een optie is? Ga juist vroeger naar je werk toe (en ook weer eerder naar huis), om de spits te vermijden. Met name als je een lang stuk moet afleggen om op je werk te komen, is dit een aanrader.

Minder stress

Last but not least: je ervaart minder stress door vroeg op te staan. Je hoeft je immers minder te haasten, want je hebt alle tijd voordat de dag echt begint. Dat is wel zo prettig! Je komt er zo zelfs aan toe om meer tijd met je partner of gezin door te brengen – is dat niet waar het uiteindelijk om draait?

Gerelateerd