Niet kopen maar huren: wel zo duurzaam

We krijgen langzaam maar zeker in de gaten dat we niet alles dat we zo nu en dan gebruiken ook echt in ons bezit hoeven te hebben. Soms is het beter, goedkoper en een stuk duurzamer om dingen die we niet dagelijks nodig hebben ook niet dagelijks bij ons te hebben. Dat scheelt ruimte, maar vooral ook grondstoffen: op die manier hoeven er een stuk minder spullen gemaakt te worden, wel zo duurzaam. Welke spullen die je niet dagelijks gebruikt kun je ook op een andere manier tot je beschikking krijgen op de momenten dat je ze nodig hebt?

Niet iedere dag een auto nodig?


Er zijn mensen die iedere dag een auto nodig hebben. Die ermee naar hun werk moeten rijden, bijvoorbeeld, of hem om een andere reden dagelijks gebruiken. Er zijn echter ook genoeg mensen voor wie dat niet geldt. Zeker mensen die in een grote stad wonen, kunnen vaak ook prima uit de voeten met het openbaar vervoer. Op die manier voorkomen ze files en hebben ze ook geen last van parkeerproblematiek. Zeker nu grote steden meer en meer autoluw of zelfs deels autovrij worden gemaakt, is deze manier van bewegen vaak zelfs praktischer.

Maar ja, je auto de deur uitdoen omdat je hem niet dagelijks gebruikt, dat is ook weer zoiets. Ook al is het misschien niet dagelijks, af en toe vind je het toch wel handig om er eentje te hebben. Daar is echter een makkelijke oplossing voor: een auto huren. Perfect voor mensen die de auto lang niet dagelijks nodig hebben. Door zelf geen auto meer te bezitten gaan zij nog meer op zoek naar duurzamere manieren van vervoer. En op de momenten waarop een auto toch echt min of meer onmisbaar is, bijvoorbeeld bij een vakantie of een bezoekje aan familie of vrienden aan de andere kant van het land, is een auto zo gehuurd.


Zeker in grote steden is er ruim voldoende aanbod op dat gebied, een auto huren Den Haag is echt zo gepiept. Op die manier heb je wel de lusten van de auto, een vervoersmiddel op het moment waarop je dat nodig hebt, maar niet de lasten; parkeerproblemen, wegenbelasting en dure verzekeringen. Zouden we allemaal op deze manier met auto’s omgaan, dan hoeven er ook nog eens een stuk minder geproduceerd te worden: mooi in het kader van duurzaamheid.

Welke spullen gebruik je niet vaak?

Niet alleen auto’s kun je op deze manier bekijken. Er zijn nog meer dingen die je zo weinig gebruikt dat het zelf bezitten ervan eigenlijk niet nodig is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een partytent of extra tuinmeubels; die heb je alleen nodig op momenten dat je een feestje geeft. Dan kun je ze net zo makkelijk huren! Ook een aanhanger, als je wel zelf een auto bezit, gebruik je niet dagelijks, en zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken. Van bezitten naar gebruiken: we zien het op steeds meer vlakken gebeuren!

Gerelateerd