Nederland in beweging

Het is tegenwoordig niet meer onmogelijk om te bedenken dat je eventueel wel 100 wordt. We worden namelijk allemaal steeds ouder in Nederland. Nederland is zelfs één van de wereldwijde koplopers wat betreft de levensverwachting. Dit komt omdat we een betere hygiëne hebben, onze welvaart maar blijft stijgen en onze medische zorg ontzettend goed is. Bovendien blijven we langer fit en zijn er steeds meer nieuwe manieren om fit te blijven op een oudere leeftijd. Zo is bijvoorbeeld het fietsen op een elektrische fiets met lage instap voor ouderen door de jaren heen steeds populairder geworden. Het is belangrijk om in beweging te blijven, want dit vergroot je kans om nog ouder te worden. Bovendien maakt het bewegen en sporten je niet alleen mentaal en lichamelijk fitter, maar het verkleint ook de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar op welke manieren blijft Nederland dan in beweging? Wij hebben de beste activiteiten op een rijtje gezet hoe je nog gezond en fit kan blijven op oudere leeftijd.

Fietsen

Met fietsen verklein je ook de kans op hart- en vaatziekten. Deze activiteit heeft namelijk een positief effect op je bloed, aangezien je bloedvaten flexibeler en sterker worden. Bovendien is het fietsen goed voor ontspanning en helpt het tegen stress. Je kunt door het fietsen namelijk even aan iets anders denken, waardoor je lijf en ademhaling tot rust komt. Het geeft dus minder stressklachten en je kan het zelfs als een sociale bezigheid zien. Want je hoeft natuurlijk niet alleen te fietsen, maar je kan ook iemand meevragen voor een regelmatige fietstocht. De elektrische fiets wordt steeds populairder onder jonge en oude mensen. Echter moet je er wel op letten dat het voor fietsers op leeftijd lastiger wordt om op- en af te stappen. Dankzij de elektrische fiets met lage instap, of ook wel de senioren fiets, wordt het gemakkelijker om te fietsen. Ook is het mogelijk om bij deze fiets af te stappen en gelijk met beide benen op de grond te staan. 

Zwemmen

Ook zwemmen is een sport dat de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Door zwemmen word je bloeddruk en cholesterol verlaagt. Bovendien is het de ideale activiteit voor mensen met artrose. Heb jij vaak last van gewrichtspijn? Dan is het juist belangrijk om te blijven bewegen en misschien is dit dan wel de ideale activiteit voor jou. De belasting op de gewrichten is minimaal gedurende het zwemmen, maar toch train je je spieren enorm. Probeer bijvoorbeeld drie keer per week voor dertig minuten te zwemmen en je zult snel verschil merken!

Wandelen 

De derde en laatste activiteit die zeker niet mag ontbreken in dit lijstje is wandelen. Wandelen vermindert niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, maar het vergroot ook het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen. Bovendien versterkt het de spieren en botten waardoor het de kans op botontkalking verkleint. Net als bij fietsen, is het ook de ideale activiteit om even ergens anders aan te denken. Zelfs korte wandelingen hebben al een positief effect op je gezondheid, dus waar wacht je nog op? 

Gerelateerd