Met deze 5 tips zet je de beste koffie 

Ben je klaar met die slappe bak, of is je koffie altijd te bitter? Dan is het tijd om deze 5 basistips te volgen zodat jij altijd de beste koffie maakt. 

Wij Nederlanders houden wel van een goede kop koffie. Al jarenlang bereiden wij koffie en dit doen het vaakst door gebruik te maken van een filter. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we niet steeds meer buitenlandse invloeden opdoen. Zo maken we koffie op z’n Turks, Op z’n Frans met de French Press en natuurlijk onder druk zoals de Italianen doen. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de koffie. Wij leggen je uit hoe je dit het beste kan zetten. 

1.    Zacht water 

In Nederland hebben we over het algemeen een goede kwaliteit van water uit onze kraan. Maar toch is er in veel regio’s sprake van veel hardheid in het water. Dit is wanneer het gehalte kalk te hoog is. Dat kan een stuk minder bijvoorbeeld met een nieuwe waterfilter voor een nieuwe koffiemachine. Barista’s zetten hun koffie het liefst met een waterfilter zodat het zo zacht mogelijk wordt. 

2.    Een schoon apparaat 

Nu je er zeker van bent dat het water dat je gebruikt goed is, is het tijd voor een schone machine. Of je nu een French Press gebruikt of je zet koffie met een filter. Zorg ervoor dat je koffiemachine goed wordt uitgespoeld. Restanten van kalk kunnen funest zijn voor jouw bakkie koffie. Bij www.eccellente.nl hebben ze verschillende soorten schoonmaak producten gemaakt voor jouw koffiezetmethode. 

3.    Verwarmde kopjes 

Wist je dat koffie langer lekker en goed blijft wanneer je de kopjes verwarmd? Dit is een lifehack die eigenlijk bijna niet wordt gebruikt. Dit is ook de reden dat veel mensen het niet lekker vinden om koffie uit een plastic of papieren beker te drinken. Deze koffie koelt vaak snel af en hierdoor smaakt hij een stuk minder goed. Spoel bijvoorbeeld je kopje eerst eens om met heet water voordat je hem volschenkt met koffie. 

4.    De juiste maling voor jouw type koffie

Hier gaan de meeste mensen de mist in. Zo wordt er al snel gekozen voor een te sterke boon op een milde bak koffie. Bij filterkoffie doen wij het al jaren verkeerd. Want koffie met een filter heeft van nature een veel mildere en zachtere smaak. Wanneer je dit zet met een donkere (espresso) boon dan wordt het al snel te bitter door het vele water. Je doet er dus slim aan om nog even een keert te kijken naar de juiste boon die past bij het type koffie dat jij altijd zet. 

5.    Het bewaren van je koffie 

Of je nu koffiezet met een voorgemalen bonen of je gaat je eigen koffiebonen malen, zorg ervoor dat je ze goed bewaard. Dit kan heel simpel door ze in een blik te bewaren of zelfs luchtdicht in speciale kokers. Daarnaast moeten ze koel bewaard worden en het liefst in een donkere ruimte. De kelder of de onderste keukenkastjes zijn eigenlijk de beste plek voor jouw perfecte koffie. 

Gerelateerd