view of clinic
Photo by Daniel Frank on Pexels.com

Jouw eerste zorgverzekering afsluiten: hier moet je op letten

Als je achttien bent, ben je officieel volwassen. Er zitten veel voordelen verbonden aan deze leeftijd: je bent een stuk vrijer in je acties. De leeftijd brengt naast vrijheden, ook verantwoordelijkheden met zich mee. Eén van de verantwoordelijkheden die nu bij jou ligt is het regelen van je zorgverzekering. Als jij nog niet goed weet wat er allemaal op je af komt, heb je het juiste artikel aangeklikt. Wij gaan je namelijk vertellen waar de aandachtspunten liggen bij het afsluiten van de juiste zorgverzekering.

Onderzoek wat je nodig hebt

Je bent tot je achttiende meeverzekerd bij een ouder of verzorger. De kans dat jouw ouders een luxere zorgverzekering hebben is aanwezig. Op het moment dat jij je eigen zorgverzekering krijgt zul je moeten nadenken welke diensten je wel of niet nodig hebt. Op het moment dat je extra zorg nodig hebt door bijvoorbeeld een langdurige blessure, is het goed om van tevoren te kijken hoeveel fysiotherapiesessies er in het basispakket zitten. Denk je daar overheen te gaan? Dan kun je gaan nadenken of je een aanvullend pakket nodig hebt. Zo moet je dit met alles doen.

Kies de beste aanbieder

Als het aankomt op zorgverzekeraars zijn er zo ontzettend veel opties. Welke het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw wensen. Probeer je wel goed te oriënteren voordat je een keuze maakt. Hoewel elke zorgverzekeraar hetzelfde voor jou zal betekenen, zullen er verschillen te vinden zijn. Probeer de prijs en de kwaliteit in overweging te nemen. Als jongere heb je misschien nog niet zo veel zorg nodig en kan het zo zijn dat je het onzin vindt om meer geld neer te leggen dan het absolute minimum. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je er heel anders over denkt. Onthoud in elk geval dat bepaalde zorgverzekeraars extra service leveren voor een klein prijsje. VinkVink geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor €6,75 toegang te krijgen tot premium gezondheidsapps zoals Headspace en Fabulous. Onderzoek welke zorgverzekeraar biedt wat jij zoekt. Wil je meer weten over het aanbod van Vinkvink? Neem een kijkje op https://www.vinkvink.nl/ om hun website te bekijken en informatie te vergaren. 

Vraag zorgtoeslag aan

Als je nog niet fulltime werkt, heb je waarschijnlijk recht op een zorgtoeslag. Het is ook echt de moeite waard om deze aan te vragen. Een zorgverzekering kost gemakkelijk €125 per maand. Op het moment dat je minder dan €31.998 per jaar verdient, heb je recht op een zorgtoeslag. Dit kan je erg veel kosten besparen, ga hier dus op tijd achteraan. Vergeet ook niet dat iedereen te maken krijgt met een eigen risico. De zorgverzekeraar dekt erg veel, maar er is altijd nog een resterend bedrag waar je zelf verantwoording voor draagt. Deze kosten liggen bijvoorbeeld bij de tandarts, anticonceptie en diëtist. In 2022 was dit bedrag maximaal €385,- tenzij anders aangeven bij de zorgverzekeraar. Houd er rekening mee dat dit bedrag niet hetzelfde hoeft te zijn in 2023.

Gerelateerd