Verschillende oogproblemen

Het is belangrijk dat je helder en zuiver kan zien, omdat je in het dagelijks leven voortdurend handelingen moet plegen. Als je zicht slecht aan toe is kan dit voor problemen zorgen en dat wil je liever niet hebben. Helaas is het mogelijk dat je ogen van nature slecht zijn of dat er bij jou, door ouderdom, een bepaalde oogaandoening zich ontwikkeld heeft waardoor je zicht is gaan verslechteren. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende oogproblemen die er zijn.

Cataract of Staar

Een van de oogproblemen die relatief vaker voorkomt, is Cataract of Staar. Deze aandoening komt het meest voor bij mensen met een hoge leeftijd. Ouderdom en erfelijkheid kunnen een van de redenen zijn voor deze oogaandoening. Wanneer je ooglens er troebel begint uit te zien, dan is dat een aanwijzing dat het kan gaan om cataract. Patiënten met cataract hebben in de meeste gevallen last van een dubbel of wazig zicht. Verder zijn ze gevoelig voor licht en kunnen met moeite bepaalde kleuren waarnemen. Operatief ingrijpen is onvermijdbaar wanneer het gaat om een ernstige vorm van cataract. Er wordt tijdens zo een operatie een kunstlens geplaatst om het probleem te verhelpen. Bekijk dit artikel over staaroperaties voor meer informatie: https://www.visusoogkliniek.nl/kennisbank/wat-is-het-verschil-tussen-een-staaroperatie-en-een-lensvervangende-behandeling/.

Glaucoom

Een te hoge druk in je ogen zorgt ervoor dat bepaalde zenuwen zullen uitsterven. Dit brengt vervolgens met zich mee dat je zicht gedeeltelijk zal wegvallen. Wanneer dit het geval is, is er sprake van glaucoom. Het gaat hier om een chronisch probleem en komt in de meeste gevallen bij ouderen voor. Het jammerlijke van deze aandoening is dat het weggevallen deel van je zicht niet meer hersteld kan worden. Wat er in dit geval wel kan gebeuren is dat je medicamenten kan innemen om de druk op je ogen te verminderen, zodat het de aandoening niet gaat verergeren..

Astigmatisme

Een troebel en onscherpe zicht houdt in dat er sprake is van astigmatisme. Patiënten die te maken hebben met astigmatisme hebben de grootste moeite om kleine details te ontcijferen. De reden hiervoor is omdat het hoornvlies is uitgerekt en hierdoor zijn ronde vorm heeft verloren. Astigmatisme kan veroorzaakt worden door erfelijkheid en schade aan je oog. Met een bril kun je astigmatisme eenvoudig verhelpen. Maar er is nog een methode die je kunt inzetten om astigmatisme te verhelpen. Een ooglaserbehandeling kan namelijk ook soelaas bieden voor dit probleem. Je kunt dus gebruik maken van een bril, lens of kiezen voor een ooglaserbehandeling.

Oogallergieën

Het kan voorkomen dat ons lichaam vatbaar is voor uiteenlopende allergieën.  Er zijn namelijk stoffen die je huid, neus, keel en je ogen kunnen irriteren. Pollen die in de lucht hangen zorgen in de meeste gevallen voor een oogallergie. Bij een oogallergie zal je oog je jeuken en rood worden. Verder kan er ook sprake zijn van tranende ogen en krijgt je in het verlengde hiervan een opgezet gevoel bij je oog. Door een goede bril aan te doen kun je afrekenen met een deze oogaandoening. Je kunt ook medicatie gebruiken die een allergie aan je oog kan onderdrukken.

Gerelateerd