Is Appelazijn gezond: slecht voor de lever?

Het schijnt een van de vele wondermiddeltjes te zijn om te helpen bij het afvallen: appelazijn (ook wel appelciderazijn of appelcider genoemd). Er zijn talloze beroemdheden die er bij zweren. Ben jij benieuwd naar alle voordelen die appelazijn kan bieden? En is het nou echt gezond of kan het ook schade aanbrengen aan je lichaam, bijvoorbeeld aan de lever? Lees snel verder om er achter te komen.

Wat is appelazijn?

Appelazijn is versgeperste appelsap waar bacteriën en gist aan is toegevoegd. Hierdoor komt het fermentatieproces op gang. De suiker wordt omgezet in alcohol. Door hierna nog een keertje te fermenteren, wordt de alcohol omgezet in azijn. De alcohol is aan het einde van het fermentatieproces dus volledig verdwenen. Appelazijn zit vol goede voedingsstoffen. Zo bevat appelazijn ondere andere vitamine A, B1, B2, B6, C en E en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en fosfor. 

Hoe gebruik je appelazijn?

Appelazijn is een erg veelzijdig product. Je kunt het toevoegen aan een glas water of je kunt het verwerken in een dressing. Daarnaast kun je appelazijn gebruiken als marinade. Het is belangrijk om nooit ongemengde appelazijn te drinken, dit kan je slokdarm irriteren en beschadigen. 

Het is belangrijk om nooit ongemengde appelazijn te drinken, dit kan je slokdarm irriteren en beschadigen. 

Voordelen appelazijn

Er zingen veel verhalen rond over de positieve effecten van appelazijn. Het kan wellicht zelfs geclassificeerd worden als een echte hype, de voordelen van appelazijn die het zou hebben voor je gezondheid. Hieronder enkele van de voordelen die appelazijn heeft. Ook bij deze voordelen zijn echter kanttekeningen te plaatsen.

Voordeel 1: Opname koolhydraten

Als je vlak voordat je gaat eten wat appelazijn inneemt, dan wordt het zetmeel in je maag minder snel afgebroken. Dit zorgt ervoor dat er wat minder koolhydraten door het lichaam worden opgenomen, dan wanneer je geen appelazijn had ingenomen.

Gevolg van het opnemen van minder koolhydraten, is ook dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. De kans op diabetes wordt hierdoor verminderd. Ook voel je je wat langer verzadigd, de after-dinnerdip zal uitblijven.

Bij dit voordeel is wel een kanttekening te plaatsen. De hoeveelheid suikers die door het lichaam wordt opgenomen kan afnemen met 20 tot 40 procent, maar dit effect is er alleen als je een flinke koolhydraatrijke maaltijd eet. Als je een maaltijd tot je neemt met minder koolhydraten of veel vezels, dan is het effect van de appelazijn een stuk lager.

Voordeel 2: Probiotica

Een effect van appelazijn dat verband houdt met het effect van de opname van minder koolhydraten, is dat appelazijn ondersteunend kan zijn voor de gezonde bacteriën in je darmen. Het zetmeel dat door de appelazijn niet wordt afgebroken, gaat alsnog naar je darmen, waar het als voedsel dient voor de goede bacteriën. Op deze manier zou je dus kunnen zeggen dat appelazijn werkt als een probioticum. Je darmbacteriën zijn belangrijk, want ze zorgen ervoor dat voedingsstoffen goed worden verwerkt en opgenomen door het lichaam.

Voordeel 3: Frissere adem

Appelazijn heeft een antibacteriële werking. Dit zorgt ervoor dat appelazijn wonderen kan doen voor je adem. Appelazijn kan de bacteriën in je mond en keel die een nare ademlucht veroorzaken, voor je bestrijden. Dus heb jij regelmatig een bad morning breath? Af en toe wat appelazijn innemen kan ervoor zorgen dat je adem wat frisser gaat ruiken.

Addertje onder het gras

Goed, appelazijn heeft dus enkele interessante voordelen voor je gezondheid. Maar de grap is dat alle andere soorten azijn ook deze effecten kunnen hebben voor je lichamelijke gezondheid! Alle andere soorten azijn werken net zo goed. Het ingrediënt dat de gezonde effecten bewerkstelligt, is namelijk azijnzuur. En zoals de naam al suggereert, zit dat net zo goed in balsamicoazijn, witte- en rodewijnazijn, en andere azijnsoorten.

Nadelen appelazijn

Naast de voordelen zijn er ook enkele duidelijke nadelen aan het nuttigen van appelazijn.

Slecht voor je tanden

Zuren tasten je gebit aan. Aangezien appelazijn zuur is, net als alle andere azijnen, tast het je tandglazuur aan. Je kunt het met een rietje drinken om dit negatieve effect wat tegen te gaan. Maar door appelazijn met een rietje te drinken, wordt het probleem niet helemaal opgelost. Overigens wordt ook van appelazijn gezegd dat het je tanden bleekt. Dit is niet waar. Het kan je tanden dusdanig beschadigen, dat er witte vlekken op je gebit ontstaan.

Slecht voor maag en slokdarm

Het is geen goed idee om onverdunde appelazijn te drinken. Dit is namelijk ontzettend slecht voor je maag en slokdarm. Je kunt kwetsbaar weefsel beschadigen. Het is genoeg om maximaal twee eetlepels op een glas water tot je te nemen. Zo profiteer je van de gezondheisvoordelen, zonder je organen schade toe te brengen.

Niet met medicijnen

Appelazijn gaat niet samen met veel insuline-gerelateerde medicatie. Als je diabetes hebt is het een slecht idee om veel azijn tot je te nemen. Bij twijfel is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Is appelazijn slecht voor je lever?

Naast de bovengenoemde voor- en nadelen gaan er nog veel fabels rond over dit zogenaamde wondermiddel. Zo zou appelazijn een goed middel zijn om te ontgiften en je lever een schoonmaakbeurt te geven. Hoewel appelazijn niet per definitie slecht is voor je lever, kun je beter beseffen dat je lichaam zelf goed in staat is om van afvalstoffen af te komen. Ontgiften is ook niet nodig als je een gezonde eetstijl aanhoudt. Het is juist een belasting voor je lever om er in één keer een hele kuur op los te laten.

Gerelateerd