Hoe werkt het kopen van een auto in termijnen?

Als je net afgestudeerd bent en je rijbewijs hebt gehaald is de kans groot dat je niet zo heel veel reserves op de bank hebt staan. Een nieuwe auto kopen is vaak geen optie en voor een occasion heb je ook vaak het geld niet in een oude sok liggen. Gelukkig is er de optie om een auto te kopen en deze in termijnen te betalen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

In termijnen betalen met een lening

Je sluit via een autodealer een lening af bij een kredietverstrekker die betrouwbaar is. Op deze manier kun je jouw auto in termijnen betalen. Er is ook de mogelijkheid om direct naar een financieringsmaatschappij of een bank te gaan om een lening af te sluiten. Als jou inkomsten en uitgaven het toelaten dan kan een autofinanciering een goede optie voor je zijn. Je krijgt echter nooit zomaar een lening. Er wordt zorgvuldig naar jouw financiën gekeken en als dit er allemaal goed uitziet dan krijg je groen licht om geld te lenen om die auto mee te kopen.

Soorten financieringen

Als je een lening afsluit waarmee je een auto wilt afbetalen dan sluit je meestal een aflopend krediet af. Dit houdt in dat je de rente, de maandtermijn en de looptijd van tevoren afspreekt met de kredietverstrekker. Stem de looptijd van de lening altijd af op de gebruiksduur van de auto. Op deze manier betaal je niet meer voor de auto als je deze niet meer hebt. Als je kiest voor geld lenen bij Findio dan hebben ze de volgende soorten financieringen waaruit gekozen kan worden:

  • Persoonlijke lening
    Je leent in 1x het bedrag dat je nodig hebt om de auto te kunnen kopen en jen betaalt dit vervolgens in maandelijkse termijnen terug aan de kredietverstrekker. De rente, maandtermijn en looptijd staan vast.
  • Persoonlijke lening met auto als onderpand
    Je leent het bedrag in 1x, alleen vormt de auto het onderpand van de lening. De auto geeft zekerheid aan de kredietverstrekker dat de lening wordt terugbetaald, ook als jij eventuele betalingsproblemen mocht krijgen. De auto kan dan worden opgeëist.
  • Huurkoop
    Bij huurkoop vormt de auto ook het onderpand van de lening. Het enige grote verschil is hier wel dat je niet alleen met de kredietverstrekker een contract afsluit, maar ook met de autodealer bij wie je het voertuig koopt. De kredietversteller betaalt de dealer en je kunt vervolgens de auto gebruiken alsof hij van jou is. Je bent economisch eigenaar tot het moment dat de auto helemaal is afbetaald. Vanaf dat moment ben je ook juridisch eigenaar. Je betaalt de lening in maandelijkse termijnen aan de kredietverstrekker terug.
  • Leasen
    Als particulier kun je ook kiezen voor private lease (ook hier ben je economisch eigenaar van de auto). Je rijdt de auto voor een vast bedrag per maand en hierin zijn ook de kosten van de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto opgenomen. Het enige dat je wel los moet bekostigen is de brandstof of elektra als het een elektrische auto betreft.
Gerelateerd