Hoe vormt datatrackingtechnologie de sportindustrie van vandaag?

Met behulp van datatrackingtechnologie kunnen gegevens worden verzameld en geanalyseerd. In veel sectoren wordt deze technologie al gebruikt. De e-commerce sector gebruikt het bijvoorbeeld om bij te houden op welke producten consumenten het vaakst klikken en op welke tijdstippen het meest verkocht wordt en in de gezondheidssector wordt data van patiënten gevolgd om medicijnen en behandelprogramma’s te verbeteren. Inmiddels heeft de datatracking zich ook genesteld in de sportindustrie, maar hoe ziet dat eruit?

Sportweddenschappen

Wanneer je een sportweddenschap wil afsluiten, bijvoorbeeld op Bet777, wil je natuurlijk een weloverwogen beslissing maken. Daarvoor heb je informatie en statistieken nodig over het team, individuele spelers en andere factoren die invloed kunnen hebben op de uitslag van een wedstrijd. Datatrackingtechnologie maakt het mogelijk om meer informatie dan ooit te verzamelen. Van iedere speler kan je zien hoeveel kilometer hij per wedstrijd aflegt, hoe veel van zijn passes aankomen en wat zijn gemiddelde snelheid is. Deze informatie kan jij gebruiken om je besluit op te baseren.

Betere trainingen

De informatie die door datatrackingtechnologie verzameld wordt is niet alleen nuttig voor de mensen buiten het veld, ook de spelers kunnen ervan profiteren. De data die over hun prestaties verzameld wordt, kan namelijk worden gebruikt om trainingen te optimaliseren. Wanneer een voetballer bijvoorbeeld ziet dat hij rond de 60ste minuut altijd wat langzamer loopt, weet hij dat het tijd wordt om aan zijn uithoudingsvermogen te werken.

Ook de prestaties van andere spelers kunnen worden gebruikt om zelf beter te worden. Een tennisser kan de data van een tegenspeler analyseren om te kijken waar de zwakke plekken van de ander liggen. Laat de data bijvoorbeeld zien dat de tegenstander moeite heeft om snel van de achterkant van het veld bij de voorkant te komen? Dan kan de tennisser zijn wedstrijdtacktiek daarop aanpassen.

Grotere kans op het winnen van een wedstrijd

België stond tot voor kort niet echt bekend als voetballand, maar sinds het WK van 2018 is dat wel anders. De rode duivels haalde op dat toernooi voor het eerst sinds een lange tijd de halve finale, hun beste prestatie ooit. Maar hoe deden ze dat? Met behulp van datatracking. Al ver voor de eerste wedstrijd had het team een bedrijf ingeschakeld dat haarfijn alle data van alle tegenstanders analyseerde. Voor iedere wedstrijd waren alle Belgen op de hoogte van de sterke en zwakke punten van hun tegenstanders, waardoor ze hun spel al op voorhand konden aanpassen.

Of het Belgische nationale team het ook had gered zonder datatrackingtechnologie is natuurlijk een vraag die niet beantwoord kan worden, maar het feit dat ze voor deze techniek hebben gekozen laat zeker zien dat datatrackingtechnologie veel invloed heeft op de sportindustrie.

Datatrackingtechnologie kan dus voordelig zijn voor de sportliefhebber die een gokje wil wagen en voor individuele spelers, maar ook voor complete teams. Data van voorgaande prestaties kan je namelijk worden gebruikt om te voorspellen hoe in iemand in de toekomst zal presteren en dat is een troef die nog nooit iemand in handen heeft gehad. Deze technologie kan, wanneer hij goed wordt gebruikt, dus in staat zijn om de hele sportindustrie op zijn kop te zetten. Een speler heeft in de toekomst niet langer talent nodig, maar ook de juiste data.

Gerelateerd