Hoe herken je het verschil tussen muizen en ratten, en hoe bestrijd je ze?

Je komt 's avonds de keuken binnen en ziet een klein beestje over de vloer rennen. Je schrikt en denkt meteen aan een rat. Maar wacht even, zou het niet gewoon een muis kunnen zijn? Muizen en ratten kunnen vergelijkbaar lijken, maar er zijn enkele kenmerken waarmee je ze kunt onderscheiden. In dit artikel zullen we bespreken hoe je het verschil tussen muizen en ratten kunt herkennen en hoe je ze op een effectieve manier kunt bestrijden!

Het verschil tussen muizen en ratten

Grootte en uiterlijk

Muizen zijn over het algemeen kleiner dan ratten. Een volwassen muis heeft meestal een lichaamslengte van 7 tot 10 centimeter, terwijl een volwassen rat ongeveer 20 tot 25 centimeter lang kan zijn. Muizen hebben ook grotere oren in verhouding tot hun lichaam, terwijl ratten grotere, meer prominent aanwezige knaagtanden hebben. Bovendien hebben muizen meestal een puntige snuit, terwijl ratten een stompe snuit hebben.

Gedrag

Muizen zijn nieuwsgierige beestjes en verkennen graag hun omgeving. Ze zijn snelle renners en kunnen gemakkelijk door kleine openingen en scheuren glippen. Ratten daarentegen zijn over het algemeen minder snel en bewegen zich langzamer. Ze hebben de neiging om zich te verstoppen in holen en nesten die ze in muren of onder de grond hebben gemaakt.

Uitwerpselen

Een andere manier om het verschil tussen muizen en ratten te herkennen, is door te kijken naar hun uitwerpselen. Muizenkeutels zijn klein, ongeveer 3 tot 8 millimeter lang, en hebben de vorm van rijstkorrels. Rattenkeutels zijn groter, ongeveer 12 tot 18 millimeter lang, en hebben een meer cilindrische vorm.

Muizen bestrijden in huis

Muizen kunnen vervelend zijn als ze je huis binnenkomen. Hier zijn enkele tips om muizen te bestrijden in huis:

  • Sluit alle mogelijke toegangspunten af. Muizen kunnen door kleine openingen kruipen, dus dicht scheuren en kieren in muren en vloeren. Houd voedselbronnen buiten bereik. Bewaar voedsel in luchtdichte containers en zorg ervoor dat er geen etensresten rondzwerven.
  • Gebruik muizenvallen. Er zijn verschillende soorten muizenvallen beschikbaar, zoals klassieke klapvallen en elektronische vallen. Plaats ze op plaatsen waar je muizenactiviteit hebt waargenomen
  • Probeer natuurlijke afschrikmiddelen. Pepermuntolie en mottenballen staan erom bekend muizen af te weren.

Ratten bestrijden in huis

Als je denkt dat je te maken hebt met ratten, zijn hier enkele manieren om ratten te bestrijden in huis:

  • Sluit alle openingen af. Ratten kunnen door kleine gaten kruipen, dus repareer kapotte ventilatieopeningen, afvoerpijpen en andere potentiële toegangspunten.
  • Houd je tuin opgeruimd. Ratten zijn vaak buiten actief en kunnen je huis binnendringen als ze een bron van voedsel en schuilplaatsen vinden. Zorg ervoor dat er geen open afvalbakken of overvolle vogelvoeders zijn.
  • Gebruik rattenvallen. Er zijn verschillende soorten rattenvallen beschikbaar, zoals klapvallen en kooivallen. Plaats ze op plaatsen waar je rattenactiviteit hebt waargenomen
  • Overweeg professionele hulp. Als je te maken hebt met een ernstige rattenplaag, kan het raadzaam zijn om een professionele ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen.
Gerelateerd