Wist je dat roeiapparaten en roeien an sich de afgelopen jaren ontzettend populair zijn geworden? En dat is niet gek, als je je bedenkt wat je allemaal traint met een roeiapparaat. In deze blog vertellen we jou alles over roeiapparaten en het trainen van jouw lichaam. Lees je mee?
Als je een sportschool binnenstapt vind je waarschijnlijk meerdere roeiapparaten op een rijtje. Maar roeien is natuurlijk van oudsher een buitensport. Een sport die je alleen of in teamverband kunt doen. Met als doel om zo snel mogelijk je over het waar te verplaatsen en zo doende als eerste over de finish te komen. Tot men zag hoe gespierd je werd van roeien, toen is deze buitenactiviteit omgetoverd tot een roeitrainer. Want: wat train je met roeien?
Wil jij een roeiapparaat voor thuis hebben? Dit is de top 10 roeimachines.
Wat train je precies?
Laten we eerst eens kijken wat je nu dus precies allemaal traint wanneer je plaatsneemt op het roeiapparaat. Allereerst train je namelijk je bilspieren, maar ook je bovenbenen, hamstring, schenen en kuiten. Je complete benen dus. Maar ook rugspieren komen aan de beurt, je schouders en je complete armen. Van biceps tot triceps. En probeer maar eens te roeien zonder je buikspieren aan te spannen. Dat is niet te doen! Dus ook je buikspieren train je flink met dit apparaat.
Zoals je kunt zien is het trainen op een roeiapparaat een full body work-out. Het hele lichaam komt aan bod. En dat maakt sporten met een roeiapparaat zo effectief! Wat je precies traint is vooral afhankelijk van hoe je het doet. Zo heb je natuurlijk de aanzet en de afzet van de roeibeweging, maar ook de trekfase en het terugrollen is belangrijk voor de buikspieren en de rugspieren bijvoorbeeld.
Effectief trainer op een roeiapparaat
Uiteraard bestaat effectief sporten niet alleen uit een goed apparaat. Het is ook belangrijk dat je weet hoe je goed gebruik moet maken van een fitnessapparaat als een roeiapparaat. Het verschil met bijvoorbeeld een fietspparaat is dat je tijdens het fietsen vaak niet zo’n gekke houding hoeft aan te nemen. De houding is vrij natuurlijk omdat je natuurlijk regelmatig fietst. Bij roeien is dat net even anders en komt er juist meer techniek kijken. Dat is ook de reden dat je dus eerst goed op je techniek moet oefenen voordat je snelheid kunt maken.
Meer weten over de techniek? Bekijk deze video.
Je vraagt je misschien ook af hoelang je precies op het roeiapparaat moet plaatsnemen om de effecten ervan te merken. Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om 2 minuten op hoog tempo te roeien en dat weer af te wisselen met 2 minuten op lager tempo. Online kun je ook roeischema’s vinden, bijvoorbeeld als je vet wilt verbanden. Het is hierbij belangrijk dat je je focust op het langere termijn doel. Dat betekent trainen en langzaam ombouwen. Alleen dan weet je zeker dat je het volhoudt en dat je jouw doelen echt weet te behalen door middel van een roeiapparaat bij jou in huis.