Wat is een hypotheek? 

Als je op zoek bent naar een woning en er eentje wilt kopen dan stuit je al snel op het woord: hypotheek. In deze blog vertellen we jou alles over het woord hypotheek en waar je op moet letten. Lees je mee? 

Eigenlijk is een hypotheek een ander woord voor een lening. Als je een huis wilt kopen is de kans groot dat je dit volledige bedrag niet zomaar op de bank hebt staan. Daarom kun je een hypotheek afsluiten. Je leent dan dus geld voor het financieren van een woning. Door het afsluiten van een hypotheek maak je een afspraak met de bank. Vanaf dat moment betaal je elke maand een deel van de hypotheek af. 

Je kan je vast voorstellen dat je niet zomaar elk bedrag kunt lenen van een bank. Daarom is het goed om eerst je maandlasten en een maximale hypotheek te bereken. Dit noemen we ook wel maximale hypotheek berekenen en dit kan vaak online. Zo kan je bekijken hoeveel je maandelijks kwijt kunt. Vanuit hier kun je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. En dit zorgt er dan ook weer voor dat je kunt kijken op welke huizen je kunt reageren. 

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een hypotheek?

Er zijn verschillende dingen waarop je moet letten als je een hypotheek gaat afsluiten. Allereerst is het zo dat je vaak wordt geadviseerd om niet een volledige hypotheek af te sluiten. Door onder je maximale hypotheek te gaan zitten bouw je voor jezelf een beetje ruimte in. Stel je voor dat je langdurig ziek wordt of dat je minder loon krijgt. Dan heb je niet direct stress van je woning. 

Een ander punt waar je op kan letten zijn de verschillende hypotheekvormen. De ene hypotheek is dus de andere hypotheek niet. Zo is de kans groot dat je ouders vroeger een andere hypotheek hebben kunnen afsluiten dan die jij nu wilt gaan afsluiten. Welke hypotheek vorm het beste bij jou past is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen. De verschillende opties zijn bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, aflossingshypotheek of een lineaire hypotheek. 

Hypotheekrente en de Belastingdienst 

En dan heb je nog de hypotheekrente. Het lenen van geld van de bank is natuurlijk niet gratis. Je kan niet naar de bank gaan en een zak geld mee naar huis krijgen. Je betaalt voor het feit dat je geld leent. Dat noemen we hypotheekrente. Je betaalt maandelijks een klein bedrag aan de bank. Ook hierin kun je uit verschillende opties kiezen. Soms krijg je juist weer korting op je hypotheekrente wanneer je bijvoorbeeld een energiezuinige woning koopt. 

Als je eenmaal een woning hebt gekocht en je begint met rente betalen, dan is er nog een voordeel. Je kan namelijk een deel van de rente dat je jaarlijks betaalt aan de bank terugkrijgen van de belasting. Dat noemen we hypotheekrenteaftrek. Houd er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden hieraan zitten. Ook is het afhankelijk van welke soort hypotheek je hebt hoeveel renteaftrek je hebt. 

Gerelateerd