Dit moet je weten over een nekhernia operatie

Heb je last van een nekhernia? Dit probleem moet natuurlijk behandeld worden, wat onder meer gedaan kan worden met behulp van een operatie. Nadat je geopereerd bent aan je nekhernia, moet je ook nog fysiotherapie ondergaan. In dit artikel lees je meer over de nekhernia operatie en behandeling!

Na de operatie

Nadat de nekhernia operatie afgelopen is, moet je nog drie uur plat op je rug blijven liggen. Eventueel mag je hierbij een hoofdkussen gebruiken. Vervolgens mag je op je zij liggen en de hoofdsteun omhoog zetten. Tot de volgende ochtend heb je echter nog bedrust. Je mag daarna wel uit bed, maar als je merkt dat je nek moe wordt, moet je weer gaan liggen. Dat is namelijk de enige situatie waarin je nek rust, je hoofd wordt anders niet gesteund.

Fysiotherapie

Na de operatie is je nekhernia behandeling nog niet afgelopen, je zult namelijk ook fysiotherapie moeten doen. De fysiotherapeut komt zelfs de dag na de operatie al langs. Je oefent dan om uit bed te gaan, maar ook het zitten en lopen komt aan bod. Mogelijk krijg je bovendien een halskraag die je moet dragen als je niet in bed ligt, maar dit hangt af van het behandelplan van je neurochirurg. De halskraag wordt gebruikt ter herinnering aan het voorzichtige bewegen. Daarnaast maakt je fysiotherapeut afspraken met je over de activiteiten die je zonder hulp uit mag voeren.

Naar huis

Je fysiotherapeut bepaalt in samenwerking met je neurochirurg en verpleging wanneer je naar huis mag. Dit kan de dag na de operatie zijn, maar dit is alleen mogelijk als je wond dicht is en je goed beweegt. Wellicht krijg je dan ook nog een machtiging voor fysiotherapie en begeleidende brief mee van je behandelaar. Als dit het geval is, moet je zelf een afspraak met een fysiotherapeut maken.

Leefregels

De behandeling van je nekhernia bestaat niet alleen uit een operatie en fysiotherapie, je zult je namelijk ook nog aan wat beperkingen houden. In de zes weken na de operatie bestaan namelijk de volgende leefregels:

Je mag geen extreme bewegingen met je nek maken, vooral je hoofd in je nek leggen is niet de bedoeling.

Je mag geen gewichten zwaarder dan 1 kilo tillen.

Fietsen mag niet, net als dat je niet het openbaar vervoer of de brommer mag gebruiken. Zelf een auto besturen is ook niet toegestaan, wel mag je als bijrijder in een voertuig zitten.

Gerelateerd