De weg naar een fitnessexpert: Verken verschillende fitnessopleidingen

Om fitnessexpert te worden, zijn er verschillende opleidingen en certificeringen die onderling nogal verschillen. Hierna vind je beschrijvingen van die opleidingen om vast te stellen welke het beste past.

Welke erkende fitnessopleidingen zijn er?

AALO, de Academie voor een actieve leefstijl opleidingen AALO biedt allerlei opleiding op fitnessgebied. Je kunt er een opleiding volgen tot fitness trainer, personal trainer en groepslesinstructeur. Aansluitend kunnen specialistische opleidingen gevolgd worden op het gebied van Indoor Cycling, Pilates en Yoga.

NASM (National Academy of Sports Medicine): Dit van origine Amerikaanse instituut biedt een algemene opleiding tot Personal Trainer met specifieke modules op het gebied van anatomie en het samenstellen van trainingsprogramma's.

EHFA (European Health & Fitness Association): EHFA is een Europese organisatie die fitness opleidingen en certificeringen promoot. Ze hebben een Europees erkend kwalificatiekader, waarin verschillende fitness opleidingen en certificeringen worden aangeboden.

CIOS: het CIOS is een onderwijsinstelling die al sinds 1947 bestaat. Er wordt een breed scala aan sportopleidingen aangeboden, waaronder opleidingen gericht op fitness en personal training. Na afronding behaal je een diploma op mbo-niveau.

ROC Sport en Bewegen: Een aantal ROC's in Nederland biedt de opleiding Sport en Bewegen aan. Hierbinnen is het mogelijk te specialiseren in fitness en personal training. Ook hier leidt het voltooien van de opleiding tot een erkend mbo-diploma.

Voordat een beslissing genomen wordt is het noodzakelijk te onderzoeken of er toelatingsvereisten zijn. Natuurlijk moeten de kosten, reputatie en inhoud van de opleiding ook in de analyse worden meegenomen.

Certificering en accreditaties

Ereps is de Europese organisatie die een onafhankelijk register bijhoudt van erkende trainers en opleidingsinstituten. Om lid te worden en te blijven moet aan (permanente) opleidingsvereisten voldaan worden.

Fit!vak: Fit!vak is een onafhankelijke brancheorganisatie. Er worden certificeringen op verschillende niveaus aangeboden.

NASM (zie boven) is naast een opleidingsinstituut ook een certificeringsorganisatie. ACE, ACSM en NSCA zijn vergelijkbare organisaties die je expertise en geloofwaardigheid als fitnessexpert kunnen vergroten.

CIOS en ROC tenslotte leiden op tot een volwaardig MBO diploma

Klassikaal studeren of liever individueel?

In de meeste opleidingen staat kennis op het gebied van fitness, anatomie en fysiologie centraal. Verder wordt ingegaan op trainingsmethoden en voeding. De keuze tussen een klassikale of individuele opleiding is vooral afhankelijk van de beschikbare tijd, het karakter van de student en de kosten. CIOS en ROC zijn overheidsopleidingen die gesubsidieerd zijn.

Praktische ervaring opdoen

Hoe anders dan door je eigen praktische ervaring kun je bepalen of dit vak iets voor jou is. Alleen op die manier weet je wat het is om je eigen fitnessniveau op te bouwen en hoe je toekomstige klanten zich onder jouw leiding kunnen ontwikkelen. Je merkt zelf hoe je lichaam reageert op trainingsprogramma's en oefeningen. Voordat je een keuze maakt voor een fitness opleiding volgen, is het misschien mogelijk ervaring op te doen bij een stage bij sportscholen, fitnesscentra of bij ervaren fitness trainers. Begin met het trainen van vrienden of familieleden om praktijkervaring op te doen. Onthoud dat het worden van een fitnessexpert een voortdurend leerproces is. Het vraagt toewijding, passie en de bereidheid om voortdurend te blijven leren en groeien in je vakgebied.

Gerelateerd