De voordelen van Ginkgo Biloba

Voedingssupplementen worden tegenwoordig steeds populairder. De winkels liggen vol met natuurlijke producten waarvan wordt gezegd dat ze de gezondheid bevorderen. Ginkgo biloba is één van deze producten. Toch zijn veel van deze supplementen vrij onbekend bij de consument en is het lastig oordelen welke er nou ook echt werken. Daarom hebben we in dit artikel alles op een rijtje gezet zodat je weet waar je aan toe bent bij het gebruik van dit supplement en op de hoogte bent van de voordelen van ginkgo biloba.  

Wat is ginkgo biloba?

De ginkgo biloba is een eeuwenoude boomsoort. Al ruim 300 miljoen jaar is deze boom op de aarde terug te vinden. En met een leeftijd tot duizend jaar en een hoogte tot 40 meter is de boom ook niet te missen. Ginkgo biloba hebben zaden die eruitzien als fruit en een erg penetrante geur hebben. De zaden worden ook wel zilveren abrikoos genoemd en zijn in sommige landen een delicatesse. Deze zaden worden voornamelijk in China en Japan geconsumeerd. Al eeuwenlang worden de zaden in de Oosterse geneeskunde gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Zo zou het meerdere voordelen hebben bij de behandeling van bijvoorbeeld dementie en bronchitis. Toch is het gebruik van deze zaden nog vrij nieuw in de Westerse geneeskunde. Ginkgo biloba is terug te vinden in thee, tabletten, capsules, tinctuur en extractvorm. 

Algemene voordelen van ginkgo biloba

Er is weinig onderzoek gedaan naar de werking en effectiviteit van ginkgo biloba. Toch zijn er wel degelijk aanwijzingen die de voordelen van ginkgo biloba bevestigen. Zo verbetert het de bloeddoorstroming en zorgt het voor een verhoging van stikstofoxide in het bloed. Deze stikstofoxide zorgt voor het uitzetten van de bloedvaten en dus voor een betere doorstroming. Daarnaast versterkt ginkgo biloba de vaatwanden en zorgt het voor een betere conditie van het bloedvatenstelsel. De ontstekingsremmende eigenschappen verlagen de kans op beroertes en dragen bij aan de hart- en hersengezondheid. Ook bevat ginkgo biloba een grote hoeveelheid antioxidanten. Antioxidanten gaan cel veroudering tegen en dragen bij aan het neutraliseren van reactieve stofdeeltjes in de stofwisseling. Bovendien heeft ginkgo een positief effect op de aandacht en concentratie bij mensen met ADHD en autisme.

Voordelen van ginkgo biloba op het brein

Eerder werd er al gesproken over het uitzetten van de bloedvaten en de antioxidanten. Beide dragen bij aan een gezonder brein. De bloedtoevoer naar het brein wordt verbeterd en de antioxidanten beschermen tegen de afbraak van breinvetten. Een onderzoek onder mensen met een angststoornis toonde aan dat ginkgo de angstsymptomen vermindert. Ginkgo pakt ook de vrij radicalen aan wat de mitochondriale functie verbetert en de bloedviscositeit vermindert. Dit alles draagt bij aan het beschermen van de hersenen. We zien dit ook terug bij ouderdom gerelateerde problemen, waar de ginkgo het geheugen en de aandacht ondersteunt, en daarmee de gevolgen van bijvoorbeeld Alzheimer vermindert. Tenslotte heeft dieronderzoek laten blijken dat ginkgo biloba mogelijk nog meer voordelen heeft. Bij dieren nam de hoeveelheid dopamine en serotonine namelijk toe. Het kan dus zomaar zo zijn dat ginkgo hetzelfde effect bij mensen heeft maar daarvoor is meer uitvoerig onderzoek nodig.

Gerelateerd