De meest bijzondere wedstrijden in de Champions League

De UEFA Champions League is sinds jaar en dag het grootste en meest belangrijke toernooi voor clubteams in Europa. Het toernooi dat door de Europese voetbalbond UEFA wordt georganiseerd, is sinds 1992 actief. Daarvoor heette het Europa Cup 1, en was toen ook al een zeer belangrijk toernooi. Sinds het de Champions League is, zijn de inkomsten echter enorm gegroeid. Vandaag de dag is het een miljardenbal, waar topclubs tientallen miljoenen euro’s mee verdienen.

In dit artikel kijken we terug op de afgelopen 28 jaar Champions League. We beschrijven de meest historische wedstrijden in de geschiedenis van de Champions League. De 8-3 overwinning van AS Monaco op Deportivo La Coruna of de legendarische 3-3 van Liverpool tegen AC Milan. De meest bijzondere wedstrijden uit het verleden komen voorbij.

We beschrijven de meest bijzondere wedstrijden in het grootste Europese toernooi, die elke voorspelling in de Champions League te boven ging. We zoeken de speler die de meeste doelpunten maakte en bekijken de grootste uitslagen in de geschiedenis van het miljardenbal.

Schalke 04 – Real Madrid in 2014 (1-6)

Een van de meest bizarre duels ooit in de Champions League was het duel tussen het Duitse Schalke ’04 en Real Madrid in 2014. Het is de grootste uitoverwinning van een ploeg in het grootste Europese voetbaltoernooi.

Voor ons Nederlanders was er een opvallend momentje. Klaas Jan Huntelaar maakte de enige treffer voor de Duitse ploeg. Daar zal de Hunter echter niet heel blij mee geweest zijn die avond.

Foto

Liverpool – Besiktas in 2007 (8-0)

De grootste overwinning van een club in de Champions League staat op naam van Liverpool, de winnaar van de Champions League vorig jaar. Deze wedstrijd is echter al een tijdje langer geleden, namelijk in 2007.

In de groepsfase van dat jaar liet Liverpool in het thuisduel tegen Besiktas helemaal niets heel van de Turkse tegenstander. De Turken waren blij dat bij 8-0 de 90 minuten voorbij waren.

Foto

AS Monaco -Deportivo La Coruna in 2003 (8-3)

Het duel dat gespeeld werd tussen AS Monaco en Deportiva La Coruna in 2003 is nog altijd het meest doelpuntrijke duel in de Champions League. Maar liefst elf doelpunten vielen in het duel, dat met 8-3 gewonnen werd door de Franse club.

La Coruna kreeg alle hoeken van het veld te zien, met Dado Prso van Monaco als grootste plaaggeest. De Kroatische spits scoorde viermaal.

Liverpool – AC Milan in 2005 (3-3)

De comeback van Liverpool, in de Champions League finale van 2005, is nog altijd een van de meest bijzondere comebacks van een team in een Europese finale. De Engelsen leken kansloos halverwege, toen Milan met een 3-0 voorsprong de rust in gingen.

Liverpool knalde echter uit de startblokken en maakte binnen een kwartier drie doelpunten. De rest van het duel werd er niet meer gescoord, waardoor penalty’s moesten bepalen wie de overwinning pakte. Liverpool nam de strafschoppen uiteindelijk beter en pakte de cup met de grote oren.

Bayern München – Manchester United in 1999 (1-2)

Als je dacht dat de comeback hierboven bizar was, kijk dan eens naar dit duel in 1999 tussen het Duitse Bayern München en het Engelse Manchester United.

München stond lange tijd met 1-0 voor en leek op weg naar de overwinning. Naar verluidt stond Franz Beckenbauer zelfs al in de lift naar beneden om de beker aan ‘zijn’ club uit te gaan reiken.

In de korte tijd dat de lift van boven naar beneden ging, ontvouwde zich op het veld een klein wonder. Binnen een dikke minuut wist United tweemaal te scoren en werd het duel compleet op z’n kop gegooid.

Foto

Bayern München – FC Barcelona in 2020 (8-2)

Het was dan wel niet de finale, maar we denken toch dat dit duel het meest bizarre duel ooit was in de geschiedenis van de Champions League. Niet eerder werd een club van het kaliber van FC Barcelona zo te kijk gezet als deze zomer.

In de finaleronde van de Champions League dit jaar, die er door Corona anders uitzag dan normaal, won Bayern in de kwartfinale met maar liefst 8-2 van FC Barcelona. Een shock voor het team met ster Lionel Messi, die teleurgesteld van het veld ging en weg wilde na de enorme deceptie van zijn club.

Inmiddels weten we dat hij nog een jaar in Barcelona blijft en de nieuwe trainer Ronald Koeman mag gaan proberen om de boel weer op de rit te krijgen in Barcelona.

Gerelateerd