Heb je een deel van je geld in aandelen, obligaties en/of cryptomunten zitten? Dan hoop je dat de waarde hiervan stijgt. Helaas gebeurt dit niet altijd, want je beleggingen kunnen ook minder waard worden. Om je hiertegen te beschermen, kun je investeren in edelmetalen. Ben je nog niet overtuigd? Lees dan verder, want wij lichten hier de grootste voor- en nadelen van beleggen in fysiek goud en zilver uit.
Voordeel: niet gevoelig voor inflatie
We beginnen direct met één van de grootste voordelen van beleggen in fysiek goud en zilver. Waar geld ieder jaar minder waard wordt als gevolg van inflatie, geldt dit voor deze edelmetalen niet. Goud en zilver hebben door de jaren heen bewezen dat ze waardevast zijn, zelfs tijdens een economische crisis of oorlog.
Voordeel: je hebt het letterlijk in je handen
Beleggen in goud en zilver kan door aandelen te kopen in bedrijven die deze edelmetalen delven. Je wordt dan voor een klein deel eigenaar van het bedrijf, maar hebt in principe niets fysieks in handen. Bij fysiek goud en zilver kopen is dit wel het geval. Investeer je in munten of baren van deze edelmetalen? Dan krijg je ze daadwerkelijk in je bezit.
Voordeel: beleggingsmunten zijn vrij van btw
Wil je als particulier beleggen in fysiek goud of zilver? Grote kans dat je uiteindelijk kiest voor baren of munten. Financieel gezien is beleggen in munten de meeste interessante optie. Je betaalt namelijk geen btw over gouden en zilveren beleggingsmunten. Dit is het gevolg van de zogeheten margeregeling. Investeer je in goud- of zilverbaren? Dan moet je hier altijd 21 procent btw over betalen.
Voordeel: er is altijd vraag naar
Een vierde voordeel van beleggen in fysiek zilver en goud is dat er altijd vraag naar is. Investeer je nu een groot bedrag in gouden beleggingsmunten? Dan hoef je niet bang te zijn dat je ze niet kwijtraakt als je ze ooit van de hand wilt doen. Door de grote vraag is het verkopen van goud vaak een fluitje van een cent.
Nadeel: je ontvangt geen dividend of rente
Waar beleggen in fysiek goud en zilver de nodige voordelen kent, zitten er ook nadelen aan. Zo krijg je bijvoorbeeld geen dividend of rente over dit edelmetaal, iets wat bij aandelen en obligaties vaak wel het geval is.
Nadeel: je moet het veilig opslaan
Een tweede nadeel van fysiek goud of zilver is dat je het veilig op moet slaan. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Als je thuis een kluis hebt, kun jij je edelmetaal hierin opslaan. Heb je geen kluis? Of vind je het geen fijn idee om hier goud en zilver te bewaren? Zoek dan naar een externe oplossing. Hier zijn vaak kosten aan verbonden.
Nadeel: de prijs stijgt vaak maar langzaam
Verwacht niet dat je snel rijk wordt door in fysiek goud of zilver te beleggen. In vergelijking met bijvoorbeeld aandelen is de koers van edelmetalen veel minder grillig. Op de lange termijn stijgt de prijs vaak wel, maar dit gaat bijzonder langzaam.