Calisthenics: wat is het en tips om te beginnen

Lekker in je vel zitten, begint voor de meeste mensen bij training. Als je aan Calisthenics denkt, dan denk je misschien al snel aan militairen die fanatiek jumping jacks uitvoeren, waarbij precisie en een hoge snelheid belangrijk zijn. Je zit er dan niet ver naast! Het ontstaan van Calisthenics gaat echter veel verder terug: naar de tijd van de oude Grieken. Wil jij weten wat Calisthenics nou precies is en vooral hoe je kunt beginnen met ook op deze manier te trainen, zodat je strakker in je lijf komt te zitten? Lees dan snel verder.

Wat is Calisthenics?

Calisthenics is een Engelse naam en het is afgeleid van twee Griekse woorden: Kalos (wat ‘mooi’ betekent) en Sthenos (wat ‘kracht’ betekent). Met Calisthenics streef je naar sterke spieren en een evenwichtig en atletisch lichaam. Calisthenics is dus een trainingsmethode. Kenmerkend voor Calisthenics is het trainen met het eigen lichaamsgewicht en het gebruik hierbij van de zwaartekracht. Je hebt dus geen halters en gewichten tot je beschikking: je duwt en draagt je eigen lichaam én je trekt je eigen lichaam.

Calisthenics is een Engelse naam en het is afgeleid van twee Griekse woorden: Kalos (wat ‘mooi’ betekent) en Sthenos (wat ‘kracht’ betekent).

Oefeningen met lichaamsgewicht

Tijdens Calisthenics combineer je verschillende oefeningen met lichaamsgewicht. Hierdoor kun je veel verschillende spiergroepen aanspreken. De oefeningen kunnen eenvoudig zijn, maar kunnen ook complex lijken. Als je bijvoorbeeld filmpjes kijkt van ervaren beoefenaars, dan kun je de indruk krijgen dat ze aan het turnen zijn, zo sophisticated ziet het eruit. Calisthenics is tegelijkertijd ook cardiotraining. Je traint in relatief korte tijd je spieren en werkt je cardiotraining af. Je doet een gecombineerde workout in relatief korte tijd.

Hoe is Calisthenics ontstaan?

Calisthenics is ontstaan in het oude Griekenland. Er gaan verhalen dat degene die de trainingsmethode deze naam gaf een Griekse historicus uit de tijd van Alexander de Grote was. Zijn naam was Callisthenis. In de 19de eeuw werd het principe van de trainingsmethode al toegepast om de meest effectieve work-out te vinden. Later werd Calisthenics verbonden met work-outs in de buitenlucht en op straat, vaak uitgevoerd door getrainde mensen. Het waren een soort voorstellingen die veel toeschouwers trokken. De deelnemers hadden het vermogen om de oefeningen tot in de perfectie op te voeren, dankzij de sterk ontwikkelde spieren en het doorzettingsvermogen. Een scheidsrechter was bij dergelijke uitvoeringen aanwezig. Vandaag de dag bestaat er nog steeds een Calisthenics-competitie in Californië, genaamd ‘Battle of the Bars’.

Voordelen Calisthenics

Het lijkt er misschien op dat deze methode alleen geschikt is voor getrainde atleten, maar dat is een misverstand. Calisthentics is geschikt voor iedere sporter en kan worden toegepast op elk gewenst niveau. Daarnaast zijn er vele voordelen.

Voordeel 1: Gratis

Voor deze methode heb je niets meer nodig dan een speeltuin om de hoek en eventueel een pull-upstang in huis of in de garage. Handschoenen zijn ook handig, maar niet noodzakelijk. Een abonnement voor de sportschool is dus niet nodig, of echt dure spulletjes. Deze trainingsmethode is zo goed als gratis!

Voordeel 2: Full-body workout

De oefeningen trainen bijna alle spiergroepen. Een pull-up zorgt bijvoorbeeld dat je je rug, armen, borst en schouders gebruikt. Je core wordt ook geraakt. Vergeet dus die toestellen in de zaal van de sportschool. Calisthenics is een goede manier om te trainen en je hoeft er met een beetje geluk de deur niet voor uit.

Voordeel 3: Flexibel

Calisthenics is flexibel. Het kan namelijk bijna overal wel worden beoefend. Van de woonkamer, hotelkamer tot je werk, zolang jij ruimte hebt voor een push-up kun je Calisthenics doen. Je kunt het dus dicht bij huis houden en hoeft niet eerst naar de sportschool.

Nadelen Calisthenics

Deze manier van trainen heeft ook nadelen, je hebt namelijk afhankelijk van de omstandigheden en de effectiviteit laat te wensen over.

Nadeel 1: Afhankelijkheid

Bij Calesthenics ben je afhankelijk van de voorziening om je heen. Dat zorgt ervoor dat je niets hoeft aan te schaffen en dat het een goedkope trainingsmethode is. Als je de juiste voorzieningen niet om je heen hebt, dan kan het lastig zijn om Calesthenics te beoefenen. Met maar één rek in de buurt bijvoorbeeld, kun je snel op de trainingen uitgekeken raken. Trainen in de buitenlucht kan natuurlijk ook nadelen hebben, het trotseren van de kou is niet voor iedereen even makkelijk.

Nadeel 2: Effectiviteit

Als je in korte tijd je spiermassa snel wilt zien groeien, dan is Calisthenics niet de meest effectieve methode. Trainen met je eigen lichaamsgewicht zorgt ervoor dat je je spieren minder sterk kunt belasten dan met gewichten het geval is. Gaat het je vooral om spiermassa? Kies dan een andere methode. Wil je fitter worden in het algemeen? Dan is Calisthenics wel geschikt.

Beginnen met Calisthenics

Wil jij beginnen met trainen volgens de Calisthenics-methode? Dan heb je wellicht iets aan de tips hieronder.

Tip 1: Combineren en herhalen

Oefeningen die je kunt doen, zijn er eigenlijk talloos. Zolang je maar geen gebruik maakt van gewichten. Combineer alle oefeningen zo dat alle spiergroepen aan bod komen. Voorbeelden zijn: lunges, jumping jacks, sit-ups, push-ups, pull-ips, squats, calf-raises, dips, flutter kicks en planken. Ook is het effectief om dezelfde oefening meerdere keren te herhalen. De training wordt daar intensiever van.

Tip 2: Kijk instructiefilmpjes

Weet je even niet meer welke oefening je kunt doen? Er zijn gelukkig talloze filmpjes te vinden online, waarbij het eigen lichaamsgewicht wordt ingezet. Instructiefilmpjes kunnen je helpen om te zien hoe je de complexere oefeningen moet uitvoeren. Op YouTube kun je bijvoorbeeld eens zoeken naar ‘Frank Medrano’, die veel complexe oefeningen voordoet.

Gerelateerd