na het sporten misselijk? dit kun je er tegen doen en dit is de oorzaak

Tips om het sporten vol te houden

Gedurende de pandemie hebben veel mensen fysieke inspanning even links laten liggen. Desalniettemin is sport en beweging essentieel voor niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. Het heeft de welbekende effecten zoals het verminderen van stress en depressieve gevoelens. Daarnaast zorgt sport en beweging simpelweg dat je ‘lekker in je vel’ zit. Maar sport kan ook mensen samenbrengen en zorgen voor sociale steun en sociale interactie. Maar hoe houd je sporten nou het best vol? Je kent het namelijk vast wel: goede voornemens, die na verloop van tijd vervagen. Wij hebben daarom een aantal tips, van kant-en-klare sportmaaltijden tot schema’s, op een rijtje gezet zodat jij het sporten vol kan houden. Lees dus verder!

Passie

Allereerst is het belangrijk om een sport te vinden waar je gepassioneerd over bent. Wordt hierbij niet te snel gedemotiveerd als je nog niet een bepaalde vorm van bewegen gevonden hebt waar jij energie uithaalt. Het is belangrijk dat je verschillende vormen van bewegen blijft uitproberen. Houd jij bijvoorbeeld van sociale steun en sociale interactie? Dan is een teamsport wellicht wel iets voor jou. Denk dan bijvoorbeeld aan hockey of aan voetbal. Sport jij liever alleen? Dan kun je misschien kijken naar een fitness abonnement, waarbij je lekker je eigen gang kan gaan. Geef jij liever geen geld uit aan sport en beweging? Begin dan bijvoorbeeld met hardlopen! Behalve de investering in goede hardloopschoenen en kleding, ben je relatief weinig kwijt. Voor ieder wat wils dus!

Voeding

Als je de geschikte sport hebt gevonden, is het ook belangrijk om hiernaast ook gezond te eten. Je lichaam haalt namelijk de bouwstoffen uit wat je eet en drinkt. Als je veel sport is het extra belangrijk om de goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Vind je het moeilijk om je dagelijks bezig te houden met de juiste voedingsstoffen binnen krijgen? Of heb je hier simpelweg niet altijd de tijd voor? Dan is het aanschaffen van kant-en-klare sportmaaltijden misschien wel dé oplossing voor jou. Als fanatieke sporter krijg je dan de juiste voedingsstoffen binnen zoals de juiste aantallen eiwitten en koolhydraten. Doordat je je niet meer bezig hoeft te houden met het voorbereiden van dagelijkse maaltijden, bespaar je tijd voor andere dingen.

Schema

Een andere tip om het sporten beter vol te houden, is het maken van een duidelijk schema. Als je van tevoren een duidelijke planning maakt voor jezelf, ben je eerder geneigd om je hier ook aan te houden. Blok dus ook een gaatje in je agenda, zodat je niet per ongeluk een dubbele afspraak maakt. Ook tijdens het sporten is het handig om je vast te houden aan een strak schema. Stel bijvoorbeeld doelen voor jezelf. Hierdoor maak je het meer inzichtelijk voor jezelf wat je wilt bereiken. Daarnaast wordt datgene wat je wilt bereiken ook meetbaar. 

Geniet

Als laatst is het belangrijk dat je plezier blijft hebben in het sporten en bewegen. Wees dus niet te streng voor jezelf! Ook al gaat het sporten de ene dag beter dan de andere dag, blijft het belangrijk dat je trots bent op jezelf. Daarnaast kun je jezelf ook belonen nadat je hebt gesport, door bijvoorbeeld jezelf te trakteren op mooie sportkleding. Dit maakt sporten volhouden niet alleen makkelijker, maar ook leuker!

Gerelateerd