photo of man in white dress shirt holding phone near window
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Online gevaren: 5 dingen om op te letten

Online veiligheid is belangrijk, maar het is niet altijd gemakkelijk. Met nieuwe online gevaren om je bewust van te zijn, is het uitdagend om alle potentiële gevaren te overzien. Daarom delen wij een lijst van veelvoorkomende online gevaren waar we ons van bewust moeten zijn om onszelf en mensen om ons heen te beschermen. 

Nepnieuws

Nepnieuws is de laatste jaren een hot item. Ondanks de inzet van factcheckers wordt het steeds moeilijker om online onderscheid te maken tussen feit en fictie. Vooral over bekende mensen wordt vaak nepnieuws verspreid. Met name over sterren als Johnny Depp en Kim Kardashian deden een hoop fabels de ronde.

Nepnieuwssites zijn vaak ontworpen om eruit te zien als legitieme nieuwsbronnen, als je doorklikt of andere bronnen raadpleegt, zul je echter merken dat veel van de verhalen verzonnen of extra sensationeel gemaakt zijn. Om jezelf te beschermen tegen nepnieuws kun je beter gevestigde nieuwsbronnen of gerenommeerde websites volgen.

Extreme online uitdagingen

Tegenwoordig circuleert er een aantal extreme online uitdagingen rond op sociale media platforms zoals YouTube en TikTok, die deelnemers aanmoedigen om deel te nemen aan stunts en activiteiten die potentieel gevaarlijk of zelfs dodelijk kunnen zijn. Het stikspel “choking challenge” is daar een goed voorbeeld van.

Volgers van sociale mediaplatformen zoals TikTok en Instagram doen mee aan deze challenges, maar velen zien de risico’s ervan niet in. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van welke challenges er rond gaan op sociale media en de gevaren kent zodat je er niet toe te verleiden bent en anderen ervoor kunt behoeden.

Catfishing

Catfishing ken je misschien nog wel van het MTV-programma met Max en Nev. Een Catfish is iemand die online een valse identiteit creëert om een ander te misleiden met een valse identiteit. Deze praktijk kan leiden tot emotioneel leed en financiële verliezen als informatie, zoals creditcardnummers, met deze valse identiteit wordt gedeeld. Toch kan het nog gevaarlijker worden zoals deze affaire in de Verenigde Staten met als gevolg een dubbele moordzaak. Als je denkt dat je te maken hebt met een Catfish, doe dan je onderzoek voordat je verder met hem of haar communiceert

Een social media overload

Met zoveel content die elke dag gemaakt en gedeeld wordt op sociale media platforms als Instagram en Twitter kan het moeilijk zijn om niet meegezogen te worden in een eindeloze scroll-loop. Het voortdurend gebombardeerd worden met afbeeldingen en video’s kan leiden tot gevoelens van angst en depressie als gevolg van ‘vergelijkingsitis’ of FOMO (fear of missing out). Probeer voor jezelf grenzen te stellen aan hoeveel tijd je elke dag door sociale media scrollt om mentaal gezond te blijven.

Oplichters en hackers

Overal online liggen scammers en hackers op de loer, wachtend op slachtoffers die niet op hun hoede zijn. Let op verdachte berichten of e-mails waarin om persoonlijke informatie wordt gevraagd, dit kunnen pogingen zijn tot phishing of hacking. Controleer links altijd voordat je erop klikt, want ze kunnen je naar een onverwachte plek brengen waar kwaadaardige software je apparaten aanvalt. 

Online gevaren kunnen ontmoedigend lijken, maar je kunt de controle behouden! Als je je bewust bent van veelvoorkomende online gevaren ben je voorbereid op lastige situaties online. 

Gerelateerd