Als bedrijfseigenaar of manager wil je oog hebben voor het welzijn van je personeel. Dit kun je op uiteenlopende manieren doen. Maar dan moet je wel op de hoogte zijn van belangrijke aandachtspunten. In dit artikel lees je er meer over.
Juiste balans
Het is belangrijk om de balans te bewaken voor je personeel. Moedig je personeel ook aan om dit zelf te doen en om het direct aan te geven als het te veel is. Het is soms nodig om hard te werken en deadlines te halen, daar kun je niet altijd omheen. Maar daartegenover moeten wat rustigere periodes staan, waarop de werkdruk minder is. Deze balans telt mee voor de dynamieken die er binnen je organisatie zijn, die je misschien niet altijd direct ziet. Wat is psychosociale arbeidsbelasting? Dit draait om alle factoren op de werkvloer die stress kunnen veroorzaken, waaronder de werkdruk. Maar meer factoren spelen een rol, waar we verderop in dit artikel dieper op ingaan.
Veilige werkomgeving
Een veilige werkomgeving is noodzakelijk voor het welzijn van je personeel. Dit wil je dus zeker in orde hebben. Creëer een positieve werkomgeving. Je wilt dat er een respectvolle en inclusieve cultuur heerst. Dat maak je onder andere mogelijk door onderwerpen zoals werkdruk, mentale gezondheid en welzijn bespreekbaar te maken. Houd daarnaast toezicht op pestgedrag. Ook onder volwassenen kan er namelijk nog worden gepest, al zou je dat niet zo snel verwachten. In een veilige werkomgeving is het personeel tevredener en productiever. Je kunt het ziekteverzuim verlagen door hierop in te zetten. Verzuim wordt namelijk veroorzaakt door ziekte, maar ook door stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out. Maar tevens persoonlijke problemen en conflicten op het werk kunnen verzuim veroorzaken. Dat zijn dus zaken die je zoveel mogelijk wilt voorkomen.
Luister naar personeel
Geef personeel de ruimte om feedback of problemen te delen. En luister hier ook daadwerkelijk naar. Als personeel zich gehoord voelt, ontstaat er minder snel frictie op de werkvloer. Het hart luchten kan namelijk al veel doen en soms zelfs een probleem oplossen. Mocht dat niet voldoende zijn, ben je ervan op de hoogte en kun je concrete stappen zetten om dit verder op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld eens per twee weken of maand een persoonlijk overleg plannen met je personeelsleden om goed in de gaten te houden hoe iedereen erbij staat. Voor managers is dat een mooi moment om in te checken. Het werkt goed om dit gesprek in een luchtige vorm te gieten. Ga dus niet tegenover elkaar zitten in de vergaderruimte, maar maak bijvoorbeeld een wandeling. In zo’n setting is het vaak makkelijker om open te kunnen praten. Tot slot kunnen ook grotere bijeenkomsten een mooi moment zijn om feedback te delen of ideeën aan te dragen.
Neem het welzijn van je personeel serieus binnen je organisatie. Daar doe je op de eerste plaats je personeel een plezier mee. Daarnaast heeft ook je bedrijf er baat bij, aangezien je de productiviteit kunt verbeteren en je de algehele tevredenheid op de werkvloer hoog houdt.