Is kaarten tellen gemakkelijk te leren?

Als je wel eens blackjack hebt gespeeld, dan weet je dat er een strategie is waarmee je winkansen extreem vergroot worden. Namelijk – kaarten tellen bij blackjack. Hierbij bereken je hoe groot de kans is dat er een bepaalde kaart nog in het spel zit, of juist níet meer in het spel zit. Zo kun je een inschatting maken van de kans dat er een hoge kaart dreigt te komen of juist een lage kaart. In dit artikel bespreken we alles rondom Blackjack, hoe je kaarten kunt tellen en waar je rekening mee moet houden, bespreken we in dit artikel.

Blackjack uitgelegd

Even je kennis opfrissen: want hoe gaat blackjack ook alweer? Een heel belangrijk getal wat je zéker moet onthouden als je begint aan een potje Blackjack, is het getal 21. Het gaat er namelijk het hele spel om om zo dicht mogelijk bij de 21 punten te geraken. Je speelt, als speler, tegen de bank. Het doel is om zo dicht mogelijk bij de 21 punten te komen, maar hier niet overheen te gaan. Zie het als een potje jeu de boules. Met jouw ballen probeer je zo dicht mogelijk bij het einddoel te komen. Maar: als jouw bal verder rolt dan het einddoel, dan heb je hoe dan ook verloren. Met blackjack werkt het precies zo. Scoor je hoger dan 21 dan heb je hoe dan ook het spel verloren, ongeacht de score van de bank. Echter: je kunt ook verliezen van de bank als jij in totaal 20 punten hebt, maar de bank precies 21 punten.

Kaarten tellen: de basics

Goed, wanneer komt het kaarten tellen nou om de hoek kijken? Het lastige aan Blackjack is dat je niet kan inschatten wat de waarde gaat zijn van de volgende kaart die je zal ontvangen. Omdat een pakje kaarten altijd bestaat uit 54 kaarten en je dus op basis van kansberekening kan rekenen hoe groot de kans is dat je een waarde ontvangt, kan je je winkansen inschatten. Dit is het principe van kaarten tellen. Je hangt bepaalde waardes aan bepaalde kaarten en kan op basis hiervan een inschatting maken van je winkansen. Over het algemeen wordt de volgende puntentelling aangehouden:

+1 punt: kaarten 2 t/m 6

0 punten: kaarten 7 t/m 9

-1 punt: kaarten 10 t/m A

Als je een perfect verdeelde kaartenset zou hebben waarin de kaarten mooi gebalanceerd zijn verdeeld, dan houd je hoogstwaarschijnlijk een score van nul. Echter – als je in het begin van het spel veel hoge kaarten krijgt (10 t/m A), dan heb je waarschijnlijk een score in de min. Dat betekent dat er nog veel lage kaarten in het spel zitten. Dit scenario zou in het voordeel zijn van de croupier, wanneer er hoge kaarten in het spel zitten is dat in jouw voordeel. Is dit het geval, dan heb je tijdens het kaarten tellen een hoge puntenscore. Hoe dan ook is kaarten tellen een handig systeem omdat je op basis van deze kennis weloverwogen beslissingen kunt maken.

Kaarten tellen altijd effectief?

Helaas werkt kaarten tellen vandaag de dag niet altijd. Het zou wel werken wanneer je een potje kaarten speelt met je vrienden, maar in moderne casino’s wordt er vaak gebruik gemaakt van schudmachines die wel tot zes pakjes kaarten kunnen schudden. Het inschatten van je kansen heeft dan eigenlijk vrij weinig zin, dus zal je het moeten doen met de ‘standaard’ kansberekening, waarbij de kans op het krijgen van elke kaart ongeveer gelijk is.

Gerelateerd