Is de iPhone 14 Pro Max beter dan de iPhone 14 en wat zijn de verschillen?

De nieuwe iPhones zijn beschikbaar en dat ze er weer mooi uitzien is duidelijk, maar wat voor functies hebben ze allemaal en welke iPhone is beter?

De nieuwe iPhones

Het nieuwste smartphones van Apple: de iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro en 14 Pro Max. De iPhone 14 Pro Max is de beste van de vier modellen die uitgebracht zijn. Zoals altijd zijn er vier verschillende modellen van dezelfde reeks; de iPhone 14. De verschillen tussen deze modellen zijn zoals verwacht zowel klein en groot. Dat komt doordat de iPhone 14 en 14 Plus nagenoeg gelijk zijn, maar in een ander formaat verkrijgbaar en de verschillen tussen deze twee toestellen en de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max enorm zijn. De twee pro’s lijken ook weer veel op elkaar. De twee kleinere iPhones hebben allebei een 6,1 inch-scherm en de grotere hebben beide een 6,7 inch-scherm.

De beste iPhone tot nu toe

Van de vier nieuwe toestellen kan met ruime overtuiging gezegd worden dat de iPhone 14 Pro Max de beste is tot un toe. Ook tegenover de andere modellen van de oudere generatie, zoals bijvoorbeeld de iPhone 11, X en SE, is er een boel veranderd en verbeterd. De specs die dit toestel heeft, zijn allemaal net wat beter uitgevoerd bij het allernieuwste model. Bijvoorbeeld het display, waarbij de Pro Max er een nieuwe look aan overhoudt ten opzichte van de andere nieuwe modellen. Het gaat om een OLED-scherm met een mooi contrast dat helderder is dan de voorgangers en het scherm heeft een ProMotion-technologie. Ook heeft deze smartphone een always-on functie en is daardoor altijd ingeschakeld, ook in de slaapstand.

De camera

Dan een punt waar veel Applegebruikers blij mee zullen zijn, de camera’s op de iPhones hebben vernieuwing doorgemaakt. Daarmee blijkt weer dat de Pro Max zich verheft boven de ‘gewone’ iPhone 14. De selfiecamera is vernieuwd met een groter diafragma, waardoor hij beter presteert bij weinig licht, zoals ’s avonds. Ook heeft deze telefoon een nog betere groothoekcamera in zijn arsenaal. De sensor is groter dan bij de oudere edities en ook de pixels gaan van 12 naar liefst 48 megapixel. Een behoorlijke sprong voor een telefooncamera. Bij de andere versie van de iPhone 14 en de Plus, hebben de camera’s deze sprongen nog niet gemaakt en door de 14 Pro of 14 Pro Max aan te schaffen, ga je ook op het gebied van fotografie een stuk vooruit. Iets waar Applegebruikers toch al lang op hebben gewacht.

De notch

Misschien de grootste zichtbare verandering die de iPhone 14 Pro Max met zich meebrengt is de ‘nieuwe’ notch. Of beter gezegd, met dit model nemen we afscheid van de notch en verwelkomen we de dynamic island. Dat wil zeggen, boven in het scherm waar de notch vroeger zat en ook nog steeds op de iPhone 14 en de Plus zit, is het dynamic island bevestigd. Daarmee herkent de telefoon niet alleen je gezicht, maar zit ook de selfecamera. Het nieuwe aan de dynamic island is dat dit dynamisch meebeweegt en los zit van de randen van de telefoon. Het is dus een eilandje, die meebeweegt met de apps die je gebruikt. Notificaties, afspeelknoppen, timers en nog veel meer vormen zich daardoor een stuk compacter.

De chip

Dan nog even de chip: de iPhones zijn al jaren de snelste telefoons die te verkrijgen zijn. De afstand tot de concurrentie is zelfs zo groot, dat Apple dit jaar heeft besloten om dezelfde A15-chips te gebruiken. Dezelfde die de iPhone 13 Pro (Max) vorig jaar al hadden. De chip heeft nu echter wel 6 GB werkgeheugen in plaats van 4 GB. Ben je nog niet overtuigd? Er zitten natuurlijk nog meer nieuwe functies op deze telefoon. Te veel om op te noemen, maar niet genoeg om zelf te ontdekken.

Gerelateerd