Geld blijft altijd een lastig iets. Tegenwoordig is het vooral een symbolisch bedrag dat op één of meerdere bankrekeningen staat. Het ligt niet meer uitgestald in een sok onder je bed. En daarom gaat het geld soms sneller eruit dan je in eerste instantie door hebt. Met geldzorgen, zoals schulden, als gevolg. Wil jij van deze geldzorgen afkomen? Lees dan even verder!
Geldzorgen betekent dat jij je zorgen maakt of je alle rekeningen wel kunt betalen deze week. Of je maakt je zorgen of je kinderen aan het eind van de maand mee kunnen op kamp. Misschien maak je jezelf wel zorgen of je nog eten kunt kopen aan het einde van de maand. Veel mensen maken zich zorgen om geld. Of misschien ontvang je wel heel veel brieven van een incassobureau, omdat je bepaalde rekeningen niet meer kunt betalen.
Heb jij juridisch advies nodig, schakel hulp in voor rechtsbijstand. Zij kunnen jou op het gebied van geldproblemen bijvoorbeeld helpen.
1. Verzamel alle brieven, facturen en e-mailtjes
Hoe meer problemen je rondom geld hebt, hoe meer je het overzicht vaak kwijtraakt. Vervelende brieven komen in laatjes terecht en sommige worden niet eens geopend. Zorg daarom er altijd voor dat je overzicht krijgt. Hoe confronterend het ook is, je moet weten hoeveel erin komt en hoeveel eruit gaat. Stap één is dan ook: zorg voor overzicht. Ga alle brieven, facturen en e-mailtjes verzamelen. Maak een stapel met facturen die je nog moet betalen.
2. Creëer een overzicht
Hoeveel geld komt erin en hoeveel geld gaat eruit. Door dat precies op te schrijven, kun je allereerst zien waar je bijvoorbeeld geld kunt besparen. In veel gezinnen of huishoudens is eten bestellen een grote kostenpost. En dat terwijl zelf een maaltijd maken, vaak goedkoper is. Maar ook nog eens gezonder. Het is dan ook belangrijk dat je gaat noteren hoeveel er wanneer uit gaat. Ook kleding kopen of andere spullen bestellen, zorgt ervoor dat veel mensen ongezien veel geld kwijtraken. Als je weet hoeveel geld erbinnen komt, denk bijvoorbeeld aan salaris en subsidies, en je weet wat je vaste lasten zijn… dan kun je een plan gaan maken!
3. Maak een plan
We zeiden het net al: maar als je weet hoeveel eruit gaat en je weet hoeveel er binnenkomt, kun je een plan gaan maken. Facturen die al zijn afgelopen, moet je als eerste betalen. Zo voorkom je extra kosten. Kijk hoeveel je kunt missen per maand. Lukt het niet? Bel dan het bedrijf op en vraag om een betaalregeling. Ga budgetteren. Bepaal hoeveel per maand je mag uitgeven aan eten en drinken bijvoorbeeld. En zorg ervoor dat je je daar aanhoudt. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn, maar het is wel heel belangrijk.
Wil jij weer grip op je geld? Dan kun je meer hierover te weten komen via Geldfit.nl. Dit is een initiatief van de overheid.