Deze rol speelt je bureaustoel en je zithouding voor je fysieke welzijn

Sommige mensen hebben een staand beroep. Die hebben zo hun eigen fysieke uitdagingen, want de hele dag staan is best een belasting voor je rug en je knieën. Dan kun je beter zitten, denk je misschien, maar dat brengt ook zo zijn problemen met zich mee die aandacht verdienen. Als jij een zittend beroep hebt, dan valt niet de onderschatten hoe groot de rol is die je bureaustoel én je zithouding spelen voor je fysieke welzijn. We vertellen er meer over en geven tips in dit artikel.

Even over je zithouding

Mensen die zittend werk doen, zitten vaak lang achtereen in dezelfde houding. Dat kan lichamelijke consequenties hebben. Als je consequent in een verkeerde houding zit, krijg je daar geheid last van. De bedoeling is dat je met je rug recht zit en je schouders en nek niet buigt. Doe je dat wel, dan komt er extra spanning op de spieren te staan die klachten gaan opleveren waar je op termijn flink last van kunt krijgen. Het kan je uit je concentratie halen, maar er uiteindelijk ook voor zorgen dat je te veel pijn hebt om nog op dezelfde manier te kunnen werken. Dit moet je zien te vermijden door een goede zithouding aan te houden.

De rol van je bureaustoel

Je bureaustoel speelt een cruciale rol in het voorkomen van die lichamelijke klachten. Ergonomie is het sleutelwoord: je bureaustoel moet een ergonomische zithouding toelaten en stimuleren. Een goede ergonomische bureaustoel biedt essentiële ondersteuning voor je rug, vooral de onderrug. Ze zijn ontworpen met een gebogen rugleuning die je wervelkolom ondersteunt en helpt bij het behouden van een natuurlijke S-curve. Dit voorkomt rugklachten en bevordert een gezonde houding. Maar ook is het belangrijk dat een ergonomische bureaustoel zo te verstellen is dat je hem kunt aanpassen aan je lichaam, waardoor het makkelijker wordt om ook daadwerkelijk een ergonomische zithouding te bereiken. Je kunt goede ergonomische bureaustoelen kopen bij bureaustoel.nl.

Je bureaustoel correct instellen op je lichaam

Om te voorkomen dat je met een ergonomische bureaustoel alsnog een verkeerde zithouding aanneemt, is het belangrijk om hem goed in te stellen op je lichaam. Dat begint met de hoogte. Pas deze aan zodat je plat met je voeten op de grond zit en je knieën een hoek van ongeveer 90 graden maken. Stel vervolgens de diepte van het zitvlak zo in je nog een vuist tussen de zitting en de binnenkant van je knieën kwijt kunt. Zorg dat de rugleuning in de curve van je rug valt. Zet een eventuele hoofdsteun zo dat je er met je achterhoofd tegen leunt bij het rechtop zitten. Heb je armleuningen? Leg dan je hand op je sleutelbeen en laat je elleboog hangen. De armleuning moet zo staan dat je hem net raakt met je elleboog.

Nadat je je bureaustoel correct ingesteld hebt, kun je er netjes rechtop in zitten. Wel is het nog zaak dat je bureaublad zich op dezelfde hoogte bevindt als je armleuningen. Heb je geen armleuningen, dan is het de bedoeling dat je met armen op het bureaublad kunt rusten zonder gebogen of juist achterover geduwd te zitten. Zo kun je voorkomen dat je lichamelijke klachten oploopt door je zithouding tijdens het werken achter de computer. Werk je thuis voor jezelf, dan moet je er zelf zorg voor dragen dat dit in orde komt. Op het werk of thuiswerkend voor een baas is deze verantwoordelijk voor het inrichten van een ergonomische werkplek.

Gerelateerd