4 redenen om omega 3 te nemen voor je volgende workout

De meeste mensen linken omega 3 aan de gezondheid van hart en brein. Wist je dat dit gezonde vetzuur ook helpt om je sportprestaties te verbeteren? Omega 3 heeft namelijk verschillende voordelen voor jou als sporter. Dit zijn vier redenen om dit vetzuur te nemen voor je volgende workout:

1. Dragen bij aan spierherstel

Omega 3-vetzuren helpen mee om de spieren te laten herstellen na een workout. Ze helpen ongemakken te verminderen en de beweeglijkheid van de spieren na een intensieve training te vergroten.

In een onderzoek deden elf deelnemers eerst een workout zonder omega 3. Daarna slikten ze een week lang iedere dag 3 gram van dit gezonde vetzuur, waarna ze nog een keer een workout deden.

De deelnemers hadden na een week omega 3 een duidelijk betere training en daarna minder ongemakken. Het maakte niet uit of het geoefende sporters waren of mensen die weinig bewogen in hun dagelijks leven.

In een ander onderzoek namen rugbyspelers vijf weken lang twee keer per dag een supplement dat gemaakt was van eiwit en dat 1102 mg omega 3 bevatte. Andere rugbyspelers namen een supplement met eiwit, maar dan zonder omega 3.

Ook uit het onderzoek onder rugbyspelers bleek dat de toevoeging van visolie zowel vermoeidheid als ongemakken verminderde.

2. Helpen mee om af te vallen

Veel mensen doen workouts om af te vallen. Onderzoek toont aan dat omega 3-vetzuren kunnen helpen bij het verbranden van vet doordat je lichaam het als brandstof voor energie gaat gebruiken en daarmee ook overtollig lichaamsvet gaat verbranden.

Hoe meer omega 3, hoe meer vet je verbrandt tijdens een workout. Dat bleek wel toen 44 mannen en vrouwen dagelijks 4 gram saffloerolie of 4 gram visolie namen. Bij degenen die visolie innamen was de vetmassa duidelijk verminderd.

3. Zorgen voor brandstof voor je spiergroei

Hoe meer omega-3, hoe beter de mogelijkheid om spieren op te bouwen en gespierd te blijven. Dat komt doordat omega 3-vetzuren de vorming van eiwitten bevorderen. Dit is het proces dat start wanneer je eiwitrijke voeding eet.

Toen negen mannen en vrouwen twee maanden lang 4 gram gezuiverde visolie per dag namen, zagen onderzoekers dat omega-3 meehielp om spieren op te bouwen. Ze denken dat dit komt doordat een hogere hoeveelheid omega-3 vetzuren in de spiercel deze cel als het ware klaarstoomt voor de vorming van eiwitten.

4. Zorgen ervoor dat je minder zuurstof verbruikt

Omega 3-vetzuren dragen bij aan een lagere hartslag en een verminderd verbruik van de hoeveelheid zuurstof tijdens inspanning. Het bijzondere is dat de prestaties hierbij gelijk blijven. Je kunt dus met minder zuurstof zelfde prestatie leveren.

Het kost daardoor minder energie om een marathon te lopen of een doelpunt te maken. Onderzoekers ontdekten dit effect toen ze een aantal fietsers dagelijks 8 gram visolie of een placebo met olijfolie gaven. De fietsers die visolie slikten, hadden duidelijk betere prestaties met dezelfde hoeveelheid zuurstof.

Wat betekent dit voor jou?

Als je net begint met sporten of een fanatieke sporter bent, kan omega 3 je helpen om spieren op te bouwen, sneller te herstellen en op een gezond gewicht te komen. Het kan daarom een goed idee zijn om dit vetzuur te nemen voor je volgende workout.

Je vindt omega 3 onder andere in lijnzaad, walnoten, vette vis en algen. Daarnaast kun je overwegen een supplement te slikken. Vooral als je een actieve levensstijl hebt, verbruik je meer van het vetzuur dan mensen die een zittend leven hebben.

De sporters in de onderzoeken in dit artikel gebruikten vaak meer dan 1 gram actief omega 3 per dag. Actieve omega 3 vind je in dierlijke bronnen en algen. Ga daarom voor de beste omega 3 om je lichaam alles te geven wat het nodig heeft om een goede prestatie te leveren.

Gerelateerd