Hoe gezond blijven met een zittend beroep?

Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een zittend beroep grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Wanneer je langdurig achtereen in dezelfde houding zit, kan dat heel wat lichamelijke ongemakken tot gevolg hebben. Denk hierbij aan rug- en nekklachten, maar ook aan serieuzere klachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vergroot risico op diabetes en hart- en vaatziekten? Toch komen we er niet altijd onderuit. Het aantal zittende beroepen in ons land neemt namelijk ook toe. 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met een zittend beroep de minimale norm van dertig minuten bewegen per dag niet halen. Dertig minuten per dag. Het lijkt zo weinig. Dat is het ook. Toch hebben we er moeite mee. Logisch ook. Je gaat met de auto naar het werk, brengt vervolgens de gehele dag zittend door om daarna uitgeblust thuis een avondje te Netflixen. Veel beweging is er dan niet. 

Herken jij je in het bovenstaande en merk je ook al de effecten op je gezondheid? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Gezond blijven met een zittend beroep kan echt, maar daar is wel wat voor nodig. Hieronder geven we een aantal tips. 

Ergonomische meubels 

Allereerst is het goed om de kantoorinrichting onder de loep te nemen. Hoe zit het met de meubels? Zijn deze ergonomisch genoeg? Op https://www.havic-kantoormeubelen.nl/ vind je een uitgebreid assortiment aan kwalitatieve en ergonomische meubels. Juist bij een zittend beroep is ergonomie zo belangrijk. Met behulp van de juiste meubels, dwing jij je lichaam om een betere houding aan te nemen en ook vaker van houding te veranderen. Werken aan je gezondheid bij een zittend beroep begint dus met het juiste interieur. 

Werk je voor een baas? Weet dan dat hij verplicht is om op de ergonomie te letten bij het inrichten van het kantoor. Als de kantoorinrichting te wensen overlaat, mag je hier dan ook gerust naar vragen. 

Ga op de fiets naar het werk 

Is het mogelijk om op de fiets naar het werk te gaan? Doe dit dan zeker. Op die manier kom je al snel aan die minimale hoeveelheid beweging van dertig minuten per dag. Bovendien zal je merken dat het ook nog eens heel fijn is om lekker te fietsen na een lange dag zitten. Dat geeft weer energie. Wat veel mensen niet beseffen is dat langdurig zitten niet alleen invloed heeft op de fysieke, maar ook de geestelijke gezondheid. Hoe meer je zit, hoe minder productief je wordt. 

Gebruik een zit-sta bureau 

Een ergonomische bureaustoel dwingt je regelmatig van houding te veranderen en ook een gezonde houding aan te nemen. Maar het is natuurlijk nog prettiger als je het zitten ook kunt combineren met staan. Een zit-sta bureau is hier bij uitstek geschikt voor. Dit bureau maakt het mogelijk om niet alleen zittend je werk te verrichten, maar dit ook staand te doen. Probeer elk uur af te wisselen. Zo beweeg je meer en voel je je fitter. 

Gerelateerd