Hoe blijf je fit met een zittend beroep?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging per dag is slechts dertig minuten. Een half uurtje maar om je lichaam gezond te houden. Uit onderzoek blijkt echter dat een meerderheid van de mensen met een kantoorbaan dit niet redden. In elk geval niet iedere dag. Dit is meestal geen onwil. Het lukt gewoon niet. Met alle gevolgen van dien. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Langdurig zitten kan allerlei lichamelijke ongemakken veroorzaken. Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes. Genoeg reden dus om meer te bewegen. Maar hoe pak je dit aan met een zittend beroep? 

Stimuleer een actieve zithouding 

Het maakt niet alleen uit hoeveel uur je zittend doorbrengt, maar ook hoe je zit. Als je de gehele dag onderuitgezakt in een stoel hangt, dan zal dit uiteraard meer gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid dan wanneer je echt een actieve zithouding hebt. Toch zijn mensen van nature geneigd om iets meer onderuitgezakt te zitten. De juiste meubels kunnen hierbij al een groot verschil maken. Een design bureaustoel van Havic is gericht op de ergonomie. Hierbij wordt de ruggengraat niet in een onnatuurlijke positie gedwongen en is de stoel volledig te verstellen. Zo worden lichamelijke ongemakken voorkomen en zal je ook sneller geneigd zijn om te bewegen en actiever te zitten. 

Wist je dat er ook zogenaamde zit sta bureaus bestaan? Dit zijn bureaus waar je zowel zittend als staand aan kunt werken. Dit is natuurlijk een fantastische oplossing om het langdurig zitten te onderbreken. Het is bij een zittend beroep immers vaak geen onwil dat er te weinig bewogen wordt, maar vooral een “het komt er niet van” kwestie. Als je ook in staat bent om staand te werken, dan kan dit echt de uitkomst bieden. 

Ga fietsend of lopend naar het werk 

Wat is nou een half uurtje bewegen? Het lijkt niets. Toch hebben veel mensen er moeite mee. Je stapt 's ochtends de auto in, stap uit, gaat zitten aan je bureau en werkt vervolgens acht uur achtereen om daarna weer uitgeput in de auto te gaan zitten. Dat je zittend werk doet, betekent immers niet dat je hier niet moe van kunt worden. Het is dan ook logisch dat je bij thuiskomst het liefst direct op de bank plaatsneemt. Dit betekent echter wel dat je de gehele dag weinig tot niet bewogen hebt. Je kunt dit doorbreken door in elk geval fietsend of lopend naar het werk te gaan. Is dit om welke reden dan ook niet mogelijk? Stap dan standaard een halte vroeger uit of parkeer je auto een paar minuten verderop. Zo kom je waarschijnlijk al een stuk dichterbij dat half uurtje bewegen. 

In de pauze een rondje lopen 

Je bent niet verplicht om in de pauze op kantoor te blijven. Deze tijd kan prima worden gebruikt om nog even een rondje te lopen. Wist je dat dit zelfs heel goed werkt voor de productiviteit? De frisse lucht en de beweging activeren het brein om weer nieuwe verbindingen te leggen. Hierdoor word je creatiever en zal het werk na de pauze weer soepeler verlopen.

 

Gerelateerd