man in gray hoodie standing near white window curtain
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Een huis kopen: Wat is belangrijk? 

Het kopen van een huis is een grote stap en een belangrijke beslissing. Er zijn veel zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten bij het kopen van een huis. 

Financiën

Een huis kopen is een grote financiële beslissing. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat je kunt lenen en wat je maandlasten zullen zijn. Laat je adviseren door een financieel adviseur en zorg dat je niet meer leent dan dat je kan terug betalen. Houd er ook rekening mee dat er naast de koopprijs nog andere kosten zijn, zoals notaris kosten en overdrachtsbelasting. 

Locatie

De locatie van het huis is vaak een belangrijk aspect. Denk na over waar je wil wonen en wat belangrijk voor je is. Wil je bijvoorbeeld dichtbij het centrum wonen, of juist in een rustige buurt buiten de stad? Houd ook rekenning met zaken als bereikbaarheid en voorzieningen in de buurt, zoalss winkels, scholen en openbaar vervoer. 

Woonwensen

Natuurlijk het belangrijk dat het huis jouw woonwensen voldoet. Denk na over hoeveel kamers je nodig hebt en of je bijvoorbeeld een tuin of garage erbij wil hebben. Maak een lijstje met wensen en eisen en ga na of het huis hieraan voldoet 

Bouwkundige staat 

Laat een bouwkunidige keuring uitvoeren voordat je een huis koopt. Hierbij wordt gekeken naar de bouwkundige staat van het huis en eventuele gebreken worden in kaart gebracht. Op basis hiervan kan je beslissen of je het huis wil kopen en of er nog kosten gemaakt moeten worden voor eventuele reperaties of verbeteringen. 

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Als je een appartament komt, krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Hierin worden zaken als onderhoud en gezamelijke kosten geregeld. Let goed op de financiële situatie van de VvE en welke zaken er in de toekomst op de planning staan, zodat je weet wat er binnen speelt. 

Bestemmingsplan

Bekijk het bestemmingsplan van de omgeving waarin het huis staat. Hierin staat wat er wel en niet mag worden gebouwd en waarvoor de grond mag worden gebruikt. Zo voorkom je dat er in de toekomst ongewenste ontwikkelingen plaats vinden. 

Vaste lasten

Naast dat je een hypotheek hebt om af te lossen als je een huis gaat kopen, heb je nog meer vaste kosten waar je rekening mee moet houden. Zo is de energiescore belangrijk voor het energiegebruik. Een energiezuinig huis is niet alleen beter voor het milieu, ook voor je portemonnee is dat fijn. Verder kan je rekening houden met kosten zoals een woonverzekering en inboedelverzekering. Bovendien komen er nog vaste lasten voor gas, water en licht bovenop. Het zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden om na te gaan of je straks de maandelijkse kosten kan betalen.

Gerelateerd