De meest beoefende sporten in Nederland

Dat Nederland een sportminnende natie is kun je aan veel merken. Bedrijven halen nog steeds veel van hun publiciteit op via grote sportevenementen. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest beoefende sporten in ons land? Toen we onze research deden liepen we toch tegen enkele verrassingen aan.

De top vijf op een rijtje

Van het nummer 1 zal niemand verbaasd opkijken, maar sommige andere sportbranches had je misschien helemaal niet verwacht. En andere, die je dan misschien weer wel mist. Wielrennen om er maar eentje te noemen staat zelfs niet in de top tien.

Op nummer 5: Gymnastiek

Voor velen misschien wat vergeten, maar naast de turnsterren Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder telt de gymnastiekfederatie nog 3000 leden. Dan heb je nog het streetdance en jazzdance met heel wat aanhangers.

Daarnaast is het de sport bij uitstek, die door senioren recreatief wordt beoefend om alle spieren en gewrichten langer soepel te houden.

Op nummer 4: Golf

De voormalige elite sport lijkt zijn doorbraak naar het grote publiek te maken. De golffederatie telt op dit moment 4000 leden verdeeld over een 300 tal clubs. De uitrusting is nog steeds de grootste investering, je kunt hier misschien een kijkje nemen om wat te besparen. De sport kan zowel recreatief als in wedstrijdverband gespeeld worden.

Het is ook een sport, die aan populariteit wint bij de online bookmakers in Nederland. Op casino777.be kun je op alle belangrijke toernooien en evenementen wat geld inzetten. .

Op nummer 3: Sportvissen

Nu, dit is toch wel een verrassing van formaat. Maar er hebben nu 570.000 hengelaars een vergunning van de bond Sportvisserij Nederland. Er worden heuse wedstrijden georganiseerd. Er is een eigen tijdschrift, Het Visblad, en een televisieprogramma Studio Vis TV, helemaal aan de sportvisserij gewijd.

Er zijn wel een half miljoen vissers aangesloten bij de bond, er zijn heel wat meer actieve hengelaars, die de liefhebberij buiten het competitie gebeuren beoefenen. Er wordt geschat dat minstens 1.5 miljoen Nederlanders regelmatig hengelend aan de waterkant zijn terug te vinden.

Op nummer 2: Tennis

Nog een voormalige elite sport die nu door iedereen gespeeld wordt. 50 jaar geleden werd je als jongeling aanvaard op basis van de maatschappelijke status van je familie. Nu staan de deuren van de 1700 clubs wagenwijd voor de meer dan 600.00 leden open.

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond staat in voor de plaatselijke competities, maar organiseert ook de internationale evenementen zoals de Fed Cup, de Davis Cup, de Hopman Cup en de Wheelchair Tennis Masters.

Op nummer 1: Voetbal

Wat had je gedacht? Met meer dan 1.2 miljoen leden staat koning voetbal ongenaakbaar aan de top. De KNVB kennen we uiteraard het beste uit het veldvoetbal. Ze controleren alle divisies vanaf de eredivisie tot helemaal onderaan in de zesde klasse. Maar ook zaalvoetbal, strandvoetbal, straatvoetbal en schoolvoetbal valt onder de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.

En daarnaast heb je nog onze nationale trots, het elftal van oranje. Daar waar het gedurende enkele jaren in een dipje zat, zijn onze jongens van het nationaal elftal er weer helemaal klaar voor. Na de knappe prestatie in de Europacup en de plaatsing voor het aankomend wereldkampioenschap in Qatar schuiven ze opnieuw de top 10 binnen van de FIFA wereldranglijst.

Gerelateerd