De opkomst van damesvoetbal in Nederland

In Nederland is voetbalsport nummer één. Wanneer Nederland aanwezig is bij een eindronde dan stromen de pleinen en stadions vol om onze Oranje leeuwen én leeuwinnen aan te moedigen. De afgelopen jaren is namelijk ook het damesvoetbal enorm populair geworden. In deze blog vertellen we je meer over de opkomst van damesvoetbal in Nederland. Hup Holland hup!

Vroeger was voetbal een sport die gedomineerd werd door mannen. Damesvoetbal werd niet eens uitgezonden op televisie. Inmiddels zijn er steeds meer wedstrijden te zien op nationale televisie. Vooral wanneer het Nederlands dameselftal moet spelen kleuren wij tegenwoordig als natie helemaal oranje. Maar waardoor komt het nou dat damesvoetbal zo populair is geworden? 

Het begin van vrouwenvoetbal in Nederland 

Om te zien waar de populariteit vandaan komt is het goed om te beginnen bij het begin. De allereerste voetbalvereniging die ook dames toeliet was de Oostzaanse Vrouwenvoetbal vereniging. Dit was al in 1924. De KNVB stimuleerde de groei van damesvoetbal in die tijd nog niet omdat vrouwen niet als voetbalspelers werden gezien. Helaas werd vrouwenvoetbal in die tijd heel bewust klein gehouden. 

Pas in 1955 was er een grote groep vrouwen klaar met dit kleinhouden en werd er een Nederlandse damesvoetbalbond gestart, de NDVB. In 1971 krabben ze zich bij de KNVB achter het hoofd en werd de vrouwenbond toegevoegd aan de officiële KNVB. Dit kwam ook doordat het Nederlands vrouwenelftal in dit jaar hun eerste officiële interland speelden. Maar nog steeds werd het Nederlands damesvoetbal op tv niet uitgezonden. 

De echte groei van damesvoetbal kwam pas na de eerste eindronde. Het duurde tot aan 2008 dat het Nederlands dameselftal zich voor het eerste plaatste voor een eindronde. Op het EK van 2009 kwamen ze zelfs tot aan de halve finale waar ze werden uitgeschakeld door de Finnen. Zes jaar later deden de dames voor het eerst mee aan een wereldkampioenschap. In 2015 werden ze na een knappe groepsfase uitgeschakeld door Japan. De regerende wereldkampioen. 

Europees kampioen in 2017

Dat er een stijgende lijn in het damesvoetbal zat was wel duidelijk, maar dat we zo snel al Europees kampioen zouden worden, had niemand durven dromen. In 2017 wisten ze de finale te winnen van de Denen met maar liefst 4-2. In totaal waren de kijkcijfers heel goed voor de dames. Zo keken er meer dan 8 miljoen mensen in totaal naar dit EK. Lieke Martens was de speler van het toernooi en maakte later in het jaar de overstap naar Barcelona FC. Waar ze nog steeds overwinning op overwinning behaalt.

De positieve uitwerking van het damesvoetbal in Nederland

In Nederland zijn er een heleboel dingen veranderd in de afgelopen jaren. Vrouwen hebben al heel wat jaren dezelfde rechten als mannen en dit begin je nu ook terug te zien in het damesvoetbal. Zo zijn de voetbaldames een voorbeeld voor de volgende generatie. Sinds de opkomst in 2008 zijn het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB verdubbeld. 

De positieve uitwerking is een extra reden voor ons als Nederlanders om ons net als bij de mannen te verenigingen en ook de dames aan te moedigen. Met toppers als Sherida Spitse, Shanice van de Sanden en Lieke Martens doen wij mee in de top van de sportwereld. En daar kan niemand meer om heen.   

Gerelateerd